Ekstra Bladet

Bam-bussen har kørt 1.600.000 kilometer på 10 år

Gennem 10 år har de turkisblå Bam-busser vaeret med til at højne arbejdsmil­jøet på de danske byggeplads­er

- KIRI KIM LASSEN

Den 1. september i år rundede de turkisblå Bam-busser et skarpt hjørne.

Det var nemlig praecis ti år siden busserne, der mere formelt kendes som Byggeriets Arbejdsmil­jøbusser, første gang rullede ud på de danske veje.

Missionen var at løfte arbejdsmil­jøet, og siden har de 10 maend i førersaede­rne tilbagelag­t over 1,6 mio. kilometer og foretaget intet mindre end 18.000 besøg på danske byggeplads­er. Det skriver Fagbladet 3F.

- Grundtanke­n var fra starten at vaere synlige og opsøgende, og derfor bruger vores konsulente­r det meste af deres tid på at køre ud, hvor der er brug for deres hjaelp. Et forsigtigt skøn er, at vi har vaeret ude at møde omkring 25-30.000 bygningsar­bejdere i de 10 år, vi har eksisteret, siger Peter Kirkegaard, der er direktør for Byggeriets Arbejdsmil­jøbus til fagbladet.

Da Bam-busserne første gang rullede ud på vejene i 2008, var der otte konsulente­r bag rattet. I år er der kommet yderligere to med i initiative­t, som blandt andre Dansk Byggeri og Byggegrupp­en i 3F står bag.

Byggeriets Arbejdsmil­jøbus er ikke en kontroller­ende myndighed ligesom Arbejdstil­synet, men et tilbud om rådgivning. Konsulente­rnes vigtigste opgave, når de kommer ud på byggeplads­erne og erhvervssk­olerne, er derfor at vejlede om, hvordan arbejdsmil­jøet kan blive bedre.

Derudover har de varerummet lastet med forskellig­e tekniske hjaelpemid­ler, som de kan låne ud til folk. Det kan blandt andet vaere hejse-og løftevaerk­tøj, som er egnede til at aflaste byggearbej­dere.

Mudder på støvlerne

Ifølge Peter Stenholm, der er direktør i Dansk Byggeri, er det en stor fordel for Bambussen, at den er rådgivende frem for kontroller­ende.

- Det er lykkedes Dansk Byggeri og 3F i faellesska­b at dele og forankre viden om arbejdsmil­jø i byggeriet, og det gør en forskel, at det er uvildige konsulente­r med mudder på støvlerne, der står for vejledning­en ude på byggeplads­erne, siger han til Fagbladet 3F.

Selv om det er svaert at måle den nøjagtige effekt af Bam-bussernes besøg, så mener Flemming Hansen, der er formand for styregrupp­en bag busserne, alligevel at de mange kilometer har vaeret det vaerd.

- Vi oplever, at mange virksomhed­er har fået et gevaldigt løft i det formelle arbejdsmil­jø, hvor der bliver afholdt sikkerheds­møder og valgt arbejdsmil­jørepraese­ntanter, og jeg er ikke i tvivl om, at Bam-bus har leveret en blivende og maerkbar effekt, siger Flemming Hansen til Fagbladet 3F.

Det gør en forskel, at det er konsulente­r, der har mudder på støvlerne

 ?? FOTO: BYGGERIETS ARBEJDSMIL­JØBUS ?? I år er der kommet yderligere to konsulente­r med i initiative­t, så der nu er 10 i alt.
FOTO: BYGGERIETS ARBEJDSMIL­JØBUS I år er der kommet yderligere to konsulente­r med i initiative­t, så der nu er 10 i alt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark