Ekstra Bladet

’Lyserøde Pantere’ bag million-kup

14 østeuropae­ere sigtet efter internatio­nal politioper­ation kaldet ’Clockwork’

- JAN SØGAARD LINETTE K. JESPERSEN FOTO: RITZAU SCANPIX js@eb.dk; linette@eb.dk

Et internatio­nalt politi-samarbejde har afsløret en gruppe røvere fra Serbien og Montenegro, der har begået en serie røverier mod juvelerer i Europa, herunder et brutalt kup mod urhandlere­n Bucherer i Illum på Strøget i København.

De menes at komme fra den profession­elle bande ’De Lyserøde Pantere’.

Efterforsk­ningen kaldes ’Operation Clockwork’, og Peter Goldgruber, generalsek­retaer i det østrigske indenrigsm­inisterium, kaldte på en pressekonf­erence operatione­n for en ’succes af internatio­nal betydning’.

Politimynd­igheder fra Schweiz, Danmark, Ungarn, Serbien og Interpol har deltaget i den graenseove­rskridende efterforsk­ning.

Affyrede skud

Røveriet mod Illum skete 13. november sidste år klokken 11.55, da tre røvere truede personalet med pistol, affyrede et løst skud og knuste montrerne, hvorefter de flygtede med ure for knap seks millioner kr.

Politiet i Østrig har rettet mistanken mod 14 gerningsma­end, hvoraf syv er faengslet, og en allerede er dømt.

– Tre af de faengslede sidder i østrigske faengsler. Der er udstedt europaeisk­e arrestordr­er mod syv af de mistaenkte. De anklagede er serbiske og montenegri­nske statsborge­re, siger Franz Lang, direktør i det tyske Forbundskr­iminalembe­det, ifølge det østrigske medie Kleine Zeitrung.

Politikomm­issaer Hans Erik Raben bekraefter over for Ekstra Bladet, at dansk politi samarbejde­r med politiet i Østrig, Schweiz og Serbien.

– Vi har haft folk i Østrig et par gange, og det er korrekt, at nogle af de personer, som sidder faengslet dernede, er mistaenkt for røveriet i Illum.

Rød tråd til Serbien

– Der går en rød tråd gennem vores efterforsk­ning af røveriet og flere andre røverier, der er sket i Østrig og Schweiz, siger Hans Erik Raben.

Gruppen ’De Lyserød Pantere’ har vaeret kendt i årevis for at stå bag organisere­t kriminalit­et, hvor bagmaenden­e og planlaegge­rne sidder i Serbien og Montenegro.

En serie grove røverier mod juvelerer og urmagere i København i 2009 og 2010 blev opklaret og også sat i forbindels­e med ’De Lyserød Pantere’.

– Der tegner sig et billede af, at de dømte nu er blevet løsladt og måske er i gang igen, siger politikomm­issaer Hans Erik Raben.

Det er endnu ikke afgjort hos anklagemyn­digheden, hvordan røveri-sagen fra Illum skal retsforføl­ges.

Men formentlig vil alle røveri-sagerne blev samlet i Østrig.

’De Lyserød Pantere’ er opkaldt efter filmen ’The Pink Panther’ fra 1963, hvor Peter Sellers spillede den håbløse franske detektiv Jacques Clouseau, der skulle opklare tyveriet af den berømte lyserød diamant ’Pink Panther’.

Røverne fra Illum løb ad Pilestraed­e til Antonigade, hvor der holdt en aeldre grå Audi 80, som de flygtede i. Røverne blev forfulgt af nogle vagter, og i Antonigade affyrede de et skud igen for at skraemme forfølgern­e.

 ??  ?? Politimynd­igheder fra Schweiz, Danmark, Ungarn, Serbien og Interpol har deltaget i den graenseove­rskridende efterforsk­ning af en raekke røverier.
Politimynd­igheder fra Schweiz, Danmark, Ungarn, Serbien og Interpol har deltaget i den graenseove­rskridende efterforsk­ning af en raekke røverier.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark