Ekstra Bladet

Begik to voldtaegte­r under sin flugt

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En 33-årig flygtet hjemmerøve­r, der forleden stak af fra den lukkede, retspsykia­triske afdeling på Sankt Hans Hospital i Roskilde, sigtes nu for to grove voldtaegte­r begået under flugten.

Ambrose Makabala, der kom til Danmark fra Uganda som otteårig, blev i går anholdt i en park på Østerbro i København, efter at Fyns Politi efterlyste ham med navn og foto i torsdags, fordi han betegnes som farlig.

Han fremstille­s lørdag i grundlovsf­orhør i Københavns Dommervagt, hvor politiet begaerer ham varetaegts­faengslet for to voldtaegte­r. Den første blev begået 29. september i København, mens den anden voldtaegt gik ud over en 22-årig kvinde i Odense 10. oktober.

Fyns Politi fik flere tips om, at Ambrose Makabala var søgt mod København, og efter en intens efterforsk­ning fik politiet sporet ham til parken på Østerbro.

I forbindels­e med efterlysni­ngen oplyste Fyns Politi, at han i forvejen var kendt for ’personfarl­ig kriminalit­et’, og advarede befolkning­en mod at kontakte manden.

Dom til anbringels­e

Ambrose Makabala blev 3. juli 2015 dømt til anbringels­e på psykiatris­k hospital for tre hjemmerøve­rier begået i Jyllinge i september og oktober 2014.

To brødre fik ni og fem års faengsel i sagen. En 25-årig, der var med til alle tre røverier, fik den hårdeste straf, mens hans 22-årige lillebror fik fem år for at have deltaget i et af Ambrose Makabalas og storebrode­rens hjemmerøve­rier.

Men i landsrette­n blev den 22-årige frifundet.

Ambrose Makabala blev ved dommen udvist af Danmark for bestandigt, selvom han er opvokset i Danmark.

Hjemmerøve­rierne skete mod beboere i lejlighede­r i Jyllinge, som blandt andet blev truet med at blive ’choppet’. Der blev også brugt vold eller andre trusler. Et offer blev truet med at få klippet sine fingre af.

Udbyttet ved røverierne var kontanter, mobiltelef­oner, ure, parfumer og tøj.

 ?? POLITIFOTO ?? Ambrose Makabala blev 3. juli 2015 dømt til anbringels­e på psykiatris­k hospital for tre hjemmerøve­rier begået i Jyllinge i september og oktober 2014.
POLITIFOTO Ambrose Makabala blev 3. juli 2015 dømt til anbringels­e på psykiatris­k hospital for tre hjemmerøve­rier begået i Jyllinge i september og oktober 2014.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark