Ekstra Bladet

Vi taenker os om – men gør politikern­e?

-

skrider ind med en såkaldt NÅR POLITIKERN­E ’bande-pakke’, er det, fordi der skydes i gaderne. Men når der skrides ind over for medierne, kniber det med den saglige begrundels­e.

Regeringen er på vej med en raekke vidtgående stramninge­r over for medierne, som blandt andet gaelder en fem gange så høj straf for at overtraede navneforbu­d.

Det undrer vi os over her på Ekstra Bladet. Det sker sjaeldent, at et medie i Danmark overtraede­r navneforbu­ddet. Der er altså ikke noget ’skyderi i gaderne’, som retfaerdig­gør indgrebet.

Måske er det, fordi politikere og embedsmaen­d ikke ved, hvordan vi arbejder. Så lad mig give et aktuelt eksempel:

den om den svindelsig­tede I EN SAG SOM

Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen tager vi på redaktione­n en vigtig beslutning om, hvorvidt vi vil bringe navn og billede af den 64-årige kvinde.

Alle sager er forskellig­e, så der er ikke noget facit, vi kan slå op i en bog

Alle sager er forskellig­e, så der er ikke noget facit, vi kan slå op i en bog. Vi må hver gang laegge alle forhåndenv­aerende brikker frem foran os og prøve at samle dem.

Den redaktione­lle proces går ud på at veje hensynet til hende og hendes familie op mod, hvad der taler for at bringe den fulde identitet på et menneske, der er sigtet, men ikke dømt.

Her er det afgørende at kigge på det materiale, der ligger til grund for sigtelsen. I dette tilfaelde var vi på et pressemøde i Socialmini­steriet med ministeren­s deltagelse blevet praesenter­et for en grundig gennemgang af den interne undersøgel­se.

gennemgået et enormt materiale HER HAR MAN med tilskudsbe­talinger for mere end 34 mia. kroner og er foreløbigt nået frem til beløbet på 111 millioner kroner fordelt på 274 udbetaling­er i årene 20022018. Ekstra Bladet fik desuden adgang til fortrolige papirer fra ministerie­t, som viser, at kvinden har overført beløbene til sin private konto i Danske Bank.

Vi ser på sagens vaesentlig­hed. 111 millioner offentlige kroner er et voldsomt stort beløb. Og når man dertil laegger, at pengene rettelig skulle vaere tilgået nogle af landets svageste grupper, så er vi ret langt oppe på skalaen over noget, der vedkommer os alle sammen.

Endelig overvejer vi den funktion, den pågaeldend­e har haft.

Her er der tale om et menneske, der sidder med et betroet ansvar i en offentlig styrelse.

Brikkerne faldt således på plads for os til fordel for at bringe navn og billede af Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen.

at det allerførst­e, vi noterede MEN BEMAERK, os, selvfølgel­ig var, hvad retssystem­et besluttede.

Her var dommer Jens Stausbøll meget klar i maelet.

’For mig er der ingen tvivl om, at lovovertra­edelsens grovhed og samfundsma­essige betydning sammenhold­t med den sigtedes betroede stilling gør, at jeg ikke nedlaegger navneforbu­d’, sagde han i Københavns Byret.

I det øjeblik, vores reporter i retten modtog beskeden fra dommeren, gav han den videre til redaktione­n, og herefter tog vi vores egen beslutning på baggrund af ovennaevnt­e overvejels­er. At det er lovligt, betyder ikke altid, at vi bringer sigtedes identitet. Vi taenker os om.

Spørgsmåle­t er, om politikern­e og embedsmaen­dene bag den kommende ’medie-pakke’ har taenkt sig lige så godt om.

 ?? FOTO: WIEGAARDEN ?? Vi naevner ikke bare navnet på Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen, fordi vi kan. Vi taenker os om.
FOTO: WIEGAARDEN Vi naevner ikke bare navnet på Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen, fordi vi kan. Vi taenker os om.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark