Ekstra Bladet

Den er flot pakket ind

- HENRIK QUEITSCH hq@eb.dk

’Vildheks’

Instr.: Kaspar Munk

100 min. Premiere 11. oktober i biografer landet over

BBB

Selv om meteorolog­erne har varslet løvfalds-sommer, er der nok ikke tvivl om, at en tur i biografen står højt på mange familiers ønskeliste i den foreståend­e efterårsfe­rie. Vanen tro er der også et par store premierer på programmet.

Ikke mindst den danske fantasyfil­m ’Vildheks’, der bygger på Lene Kaaberbøls populaere bog af samme navn.

Det kan vaere, at det hjaelper, hvis man er bekendt med bøgerne

Filmatiser­ingen af samme forfatters åndsbeslae­gtede ’Skammerens datter’ fra 2015 var meget vellykket, og da instruktør­en denne gang er Kaspar Munk, der tidligere har stået bag et par fine ungdomsfil­m samt ikke mindst den suveraene julekalend­er ’Tidsrejese­n’, er det ikke uden en vis forventnin­g, at man saetter sig til rette i saedet.

Smukke billeder

For desvaerre at blive ret skuffet. Bevares – ’Vildheks’ er en ganske imponerend­e oplevelse rent teknisk med smukke billeder (optaget i Ungarn) og med blandt andet en flot brug af levende dyr. Og Gerda Lie Kaas gør det såmaend også ganske udmaerket som den 12-årige Clara, der ved hjaelp af en kat begynder at få overnaturl­ige kraefter, som viser sig at ligge til familien.

Men rundt omkring hende spilles der saert stift – ikke mindst Sonja Richter er meget lidt overbevise­nde som moster og hekselaere­r – hvilket man måske kunne have båret over med, hvis bare fortaellin­gen havde vaeret faengende. Det er den ikke.

Jeg har ikke laest bogen, så jeg skal ikke kunne udtale mig om, hvad der er gået galt med manuskript­et – blot konstatere, at det ikke fungerer på laerredet.

Konflikten

Der er simpelthen ikke belaeg for hverken historien eller karakterer­ne, der alle fremstår som de rene postulater. Og konflikten mellem den onde heks Kimaere (May Simón Lifschitz) og Clara og kompagni må man gaette sig til baggrunden for. Det kan vaere, at det hjaelper, hvis man er bekendt med bøgerne, men en film skal som bekendt kunne stå alene.

’Vildheks’ er selvfølgel­ig også en slags dannelsesh­istorie, hvor Clara skal finde sig til rette i sin nye rolle her i livet, men også her virker den underfrank­eret og overfladis­k. Filmen har tilmed svaert ved at finde et stabilt tempo, så den på den ene side virker lidt sløv i betraekket og på den anden side japper sine primaere pointer igennem.

Så ja, ’Vildheks’ er ganske flot pakket ind, men ellers er der ikke meget gave over den.

 ?? FOTO: TINE HARDEN/NORDISK FILM ?? Gerda Lie Kaas som den 12-årige Clara, der ved hjaelp af en kat begynder at få overnaturl­ige kraefter, som viser sig at ligge til familien.
FOTO: TINE HARDEN/NORDISK FILM Gerda Lie Kaas som den 12-årige Clara, der ved hjaelp af en kat begynder at få overnaturl­ige kraefter, som viser sig at ligge til familien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark