Ekstra Bladet

’GOKKESOK’ I Alternativ­et og Niko Grünfelds verden er det altid os andre, der er forkert indrettet

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

KØBENHAVNS KULTURBORG­MESTER, Niko Grünfeld, lyver – eller har pustet sig uretmaessi­gt op, om man vil.

Grünfeld har på sit cv haevdet, at han har en ’master i positiv psykologi’ fra Aarhus Universite­t. Det har han ikke.

DET VIRKELIGT overrasken­de er imidlertid, at det faktisk ikke er overrasken­de. Alternativ­ets mand i hovedstade­n er rundet af en kultur, der ofte foretraekk­er at forholde sig følelsesma­essigt til verden snarere end faktuelt. Så hvis borgmester­en synes, at han naesten er psykolog, så raekker det formentlig, hvor han kommer fra.

Således lever Alternativ­et hele tiden op til sit navn. De godtager ikke andre menneskers rationaler.

Tag blot, da Grünfeld sidste år skulle vaelge borgmester­post. MANDEN GIK til alles forbløffel­se direkte forbi beskaeftig­elses- og integratio­nsborgmest­er-posten. Han var hverken kontanthja­elpmodtage­rens eller indvandrer­ens første, bedste og naermeste ven, der vil sikre folk med udsigt til evighedsli­gnende ophold i beskaeftig­elsesforva­ltningens hamsterhju­l en vej ud og bort fra lange, tågede eftermidda­ge afsondret fra det arbejdende faellesska­bs liv og vigør.

Grünfeld følte mere for terapihave­r. Og gadeteater.

Han proklamere­de: ’Jeg vil gøre den post (kulturborg­mesterpost­en, red.) til vores helt egen og virkelig vise, hvor stor en forandring vi netop igennem kunsten og kulturen kan skabe’.

DET HAR HAN foreløbig vist ved at bruge 130.000 kroner på at indrette sit borgmester­kontor med den begrundels­e, at han ikke kan arbejde ved et glasbord.

Det er ganske vist ikke helt i overensste­mmelse med moderparti­ets bekymrings­taler mod forbrugeri­sme, at Niko ikke gik på rådhusets magasiner, der bugner af genanvende­lige møbler. Men borgmester­en følte tydeligvis ikke herfor.

IGEN BØR MAN vel huske på, at Niko Grünfeld på mange måder blot lever op til sin varedeklar­ation. Uddannet som han er på sin laeremeste­r, Uffe Elbaeks, kaospilotu­ddannelse. Vi taler om en uddannelse, der forsøgte at overbevise stagnerede offentlige institutio­ner samt private virksomhed­er i krise om, at en gøgler i tillidsøve­lser eller ekspert i puderumsle­g var fremtidens innovator.

Visioner og vidtløftig­heder skal der til.

MEN I SIN IVER efter at lindre og hele hovedstade­ns sår med kunst og kultur når Niko Grünfeld nok ikke laengere end til at haenge en ’gokkesok’ op på borgmester­kontoret. Og det burde naturligvi­s alt sammen ende som en fael skuffelse for Alternativ­ets vaelgere.

Men man aner, at det ikke bliver tilfaeldet. Hvilket må betragtes som det egentlig overrasken­de. I Alternativ­et og Niko Grünfelds verden er det altid os andre, der er forkert indrettet.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Hvis Niko Grünfeld synes, at han naesten er psykolog, så raekker det formentlig, hvor han kommer fra.
FOTO: JONAS OLUFSON Hvis Niko Grünfeld synes, at han naesten er psykolog, så raekker det formentlig, hvor han kommer fra.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark