Ekstra Bladet

Fra starten har jeg bedt om at få MR-skanning. Men de havde skrevet ind i min journal, at det kan jeg ikke få, fordi jeg har pacemaker. Og det viser sig, at det er løgn

-

OG PER W. PETERSEN

fik i foråret pludselig meget travlt med at få sin MR-skanning. For 7. marts 2018 havde han ved en samtale med sin overlaege på Herlev Hospital fået at vide, at hans PSA-tal var helt oppe på 17.

PSA-tal måler, hvor aktiv prostatakr­aeften er, og 17 er et for højt tal. Tallet skal helst ligge på en graensevae­rdi omkring fire. Derfor havde overlaegen givet ham en tid til en ny biopsi 9. maj 2018.

Men eftersom Per W. Petersen gerne ville have en MR-skanning inden biopsien, skrev han 13. marts følgende i en mail til en anden overlaege på Herlev, der havde ansvaret for det videre forløb:

’Biopsier er som bekendt ikke ufarlige. Efter sidste biopsi var jeg indlagt hos jer i 6 dage grundet blodforgif­tning. Det var en barsk oplevelse. MRI-skanningen kan forhindre at jeg behøver biopsi. Eller den kan sørge for at det bliver langt faerre nåle end de 10 jeg plejer at få. Jeg kan hos urologerne på Aarhus Universite­tshospital få en second opinion, og en 1.5 tesla MRIskannin­g, og efterfølge­nde biopsi, hvis billederne viser det er nødvendigt. Jeg skal hermed bede jer om at arrangere denne second opinion for mig, da jeg kan forstå, det er jer, der skal gøre det. Jeg gør det selvfølgel­ig gerne selv hvis det er muligt. Og dermed falder sikkert ovenståend­e tider hos jer vaek, da skanning jo selvfølgel­ig skal gøres FØR evt. biopsi. Det hører jeg selvfølgel­ig gerne naermere om. Det undrer mig egentlig, at jeg altid er blevet afvist hos jer, da det siges I har stor viden på området. Jeg håber på et hurtigt svar.’

MEN EFTER HAN

sendte mailen, gik der meget lang tid, inden Per W. Petersen hørte fra overlaegen. Svaret kom først 28. april, naesten halvanden måned efter. Derfor kunne han slet ikke nå en MR-skanning i Aarhus. Og da svaret fra overlaegen endelig kom, kort tid før han havde sin tid til biopsi i Herlev, blev Per W. Petersen bange. For pludselig blev den overlaege fra Herlev, der ville have givet ham tid til biopsi 9. maj, fordi hans PSA-tal var så højt, underkendt af den anden overlaege, der endelig svarede på hans mail:

’Kaere Per William Petersen

Jeg har gennemgået din journal, og kan ikke finde indikation for at foretage hverken MRskanning eller biopsi på nuvaerende tidspunkt. Vores MR afdeling kan desvaerre ikke tilbyde MR af prostata når du har pacemaker, heller ikke på 1,5 T skanner (Tesla, red.). Hvis andre laeger finder indikation for at foretage MR på nuvaerende tidspunkt, så må det vaere op til de pågaeldend­e laeger at arrangere det på et andet Hospital end her i Herlev. Jeg synes derfor ikke der aktuelt skal tages ny biopsi, du kan derimod møde til svar på blodprøver. Vores afdelingss­ygeplejers­ke vil sikre, at du har de rette aftaler.

Med venlig hilsen (navn slettet af redaktione­n) Overlaege’

DET SVAR RYSTEDE

Per W. Petersen i sin grundvold. Pludselig stod han i en situation, hvor laegerne på Herlev ikke engang ville foretage biopsi, selvom hans PSA-tal var alarmerend­e højt.

– Og så spørger jeg overlaegen. Hvordan kan du sige det? Hvad er der sket, siden jeg ikke har brug for det? (hverken biopsi eller MR-skanning, red.) Det naegtede overlaegen at svare på! Så blev jeg bange, siger Per W. Petersen.

Ud fra overlaegen­s mailsvar, ville Herlev heller ikke hjaelpe ham med at blive overført til Aarhus Universite­tshospital. Så nu turde han ikke vente laengere.

Derfor tog han til et hospital i Estland for at blive undersøgt pga. sit høje PSA-tal.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark