Ekstra Bladet

Frit sygehusval­g – her er dine rettighede­r

-

Hvad gør man som borger eller patient i Danmark, hvis man ikke stoler på en bestemt behandling, man får tilbudt på et bestemt hospital, eller hvis man gerne vil bede om en ny vurdering af sin helbredsti­lstand end den, man allerede har fået?

Og hvordan foregår det rent praktisk, at man bliver overført til et andet hospital?

Det har Ekstra Bladet spurgt jurist og chefkonsul­ent i Kraeftens Bekaempels­e Natasja Espeløv Balslev om.

– Hvis patienten ønsker at blive henvist til Aarhus, og dette ikke skyldes, at Hovedstade­n ikke kan tilbyde relevant behandling, kan patienten benytte sit frie sygehusval­g. Dette sker rent praktisk ved, at patienten beder hovedstads­laegen henvise patienten til Aarhus.

Hun forklarer, at når patienten er henvist til behandling i hovedstade­n, så er det hovedstads­laegen, der formelt set er patientens laege.

– Så det er den laege, som patienten skal tale med. Når Aarhus modtager henvisning­en, bliver patienten 'fritvalgs-patient', og så skal vedkommend­e selv betale for sin transport.

SÅ HVIS PATIENTEN

hellere vil tilses i Aarhus, så er det altså Region Hovedstade­n, der rent praktisk skal sørge for papirarbej­det, forklarer hun.

– Ja. Sådan vil det som udgangspun­kt vaere. Når patienten er henvist til sygehusbeh­andling, er det inden for sygehusreg­i, at patienten kan viderehenv­ises til et andet behandling­ssted.

Natasja Espeløv Balslev gør opmaerksom på, at man kan risikere at komme 'om bag i køen', hvis der er venteliste på det nye sygehus, man gerne vil henvises til.

Når det gaelder rettighede­r til at blive behandlet i udlandet, er der andre regler, der gaelder.

– Patienter kan have ret til behandling i udlandet af forskellig­e årsager. En af årsagerne kan vaere, at man ikke kan tilbyde den relevante behandling i Danmark.

– Men hvis det er patienten selv, der på trods af relevant tilbud ønsker en anden behandling­sform, vil patienten selv skulle betale for sin behandling.

– Men det første scenarie er der, hvor man siger: Du har et behandling­sbehov, som vi laegeligt kan identifice­re, men vi har ikke den rette behandling­sform. Så bliver patienten henvist, og så er det for det offentlige­s regning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark