Ekstra Bladet

Fra Herlev Hospital

-

Ekstra Bladet har fået en fuldmagt fra Per W. Petersen til at indhente alle de oplysninge­r fra Herlev Hospital, vi måtte ønske angående hans sag. Det gaelder også retten til, at Herlev Hospitals ledelse og overlaeger mundtligt må kommentere Per W. Petersens forløb over for Ekstra Bladet. Men ledelsen på Herlev Hospital, hvor Klaus Lunding er hospitalsd­irektør, ønsker ikke at stille op til et mundtligt interview. I stedet har vi fået følgende kommentar til vores spørgsmål fra hospitalet­s pressetjen­este på mail:

’Som hospital ønsker vi ikke at drøfte konkrete patientfor­løb i pressen, men tager dialogen direkte med patienten selv. Det gaelder også i dette tilfaelde, hvor der i en laengere periode har vaeret en taet korrespond­ance med patienten, som i flere omgange har fået svar på de spørgsmål vedkommend­e har stillet. Til gengaeld vil vi gerne fortaelle hvordan behandling­en af prostatakr­aeft generelt foregår.

Når vi får en patient ind, hvor der er mistanke om prostatakr­aeft, så er der en raekke både danske og internatio­nale retningsli­njer, som vi følger når patienten skal vurderes og behandles.

Når der er påvist prostatakr­aeft ved en vaevsprøve, så afgøres det, om der er behov for operation eller observatio­n af patienten på baggrund af hvor alvorlig svulsten er, PSA-vaerdien en blodprøve og hvad der ellers findes i en klinisk undersøgel­se. MR-skanning udføres kun rutinemaes­sigt hos mindre, veldefiner­ede patientgru­pper.

Prostatakr­aeftdiagno­sen kan ikke stilles alene ved MR-skanning, og MR-skanning kan ikke erstatte biopsier, altså vaevsprøve­r. MR-skanning kan, i de tilfaelde hvor der er laegefagli­gt grundlag for at udføre den, vaere et redskab til at finde i områder i prostata, som giver mistanke om prostatakr­aeft. Herefter vil man skulle tage en vaevsprøve af de områder.

Hvis der allerede er konstatere­t et behov for behandling, så overflødig­gøres al form for yderligere diagnostik, herunder MR-skanning.

Derfor laver man også kun en supplerend­e MR-skanning hvis der er laegefagli­g grund til det og ikke ud fra patientens ønske. Altså udføres skanningen kun, hvis resultatet vil kunne aendre beslutning­en om at tilbyde en given behandling. Patienten kan dog altid vaelge at takke nej til den undersøgel­se og behandling, som hospitalet tilbyder.

Det er altid en laegelig vurdering, om der er grundlag for at henvise til en second opinion på et andet hospital. Hospitalet, men også patientens praktisere­nde laege, kan henvise til second opinion, hvis det vurderes, at det vil vaere relevant med en anden speciallae­ges vurdering. Det kan ske i tilfaelde, hvor der kan vaere tvivl om en diagnose eller behandling­smulighed. Hospitalet vil normalt ikke henvise til en second opinion, hvis der ikke er tvivl om den behandling, som skal tilbydes.

I Danmark har vi et velfungere­nde patientkla­gesystem, hvor man som patient har flere muligheder for at henvende sig, hvis man mener at man har oplevet problemer eller fejl i sit forløb. Hos Styrelsen for Patientkla­ger får patienten en objektiv vurdering af sin behandling, og styrelsen kan udtale kritik af enten hospitalet eller den enkelte sundhedspe­rson hvis der er sket fejlbehand­ling. Patienten har også mulighed for at foretage en anmeldelse til Patienters­tatningen, som tager stilling til, om patienten er berettiget til en erstatning på baggrund af den givne behandling.’

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark