Ekstra Bladet

INFLUENZA-EPID VACCINÉR JER, LYDER OPFORDRING­EN:

Herhjemme risikerer en million at blive smittet, og op mod 2000 risikerer at dø, så det er vigtigt at få det lille prik

- CHRISTIAN KLOSTER AMALIE OLSEN FOTO: OLIVIA LOFTLUND

Selvom efteråret har vaeret lunt, kan Danmark når som helst blive ramt af et influenza-udbrud.

Det frygter sundhedsmy­ndighedern­e, som har øget beredskabe­t efter sidste års voldsomme epidemi, som ud over at koste 1644 menneskeli­v påførte samfundet enorme omkostning­er i form af indlaeggel­ser og sygedage på arbejdsmar­kedet. 7667 danskere blev sidste år så syge af influenza, at de blev indlagt på hospitaler, som var hårdt pressede af de mange patienter.

Over halvdelen var smittet med en ret sjaeldent type influenza, type B, som folk uheldigvis ikke var vaccineret mod.

Uvirksom vaccine

– Den vaccine, vi brugte sidste år, gav desvaerre ikke optimal beskyttels­e mod den influenza-virus, der var i omløb, siger overlaege Tyra Grove Krause, der ansvarlig for overvågnin­g af influenza ved Statens Serum Institut.

Så i år har man til de saerligt udsatte risikogrup­per udvidet vaccinen til at daekke et bredere spektrum af influenza-vira i et forsøg på undgå scener som i fjor.

– Influenza kan for folk med eksempelvi­s rygerlunge­r, sukkersyge, hjerteprob­lemer – eller for folk, som på anden måde har et nedsat immunforsv­ar – vaere alvorlig, advarer Tyra Grove Krause.

– Influenza kan for disse grupper medføre alvorlige komplikati­oner, eksempelvi­s lungebetae­ndelse – eller forvaerre deres underligge­nde sygdom, så de risikerer indlaeggel­se og i vaerste fald døden. Derfor anbefaler vi disse risikogrup­per at tage imod vaccinatio­nen, siger hun.

Under en saeson med høj influenza-aktivitet kan op mod en femtedel af befolkning­en, svarende til over en TIRSDAG 16. OKTOBER 2018

7667 danskere blev sidste år så syge af influenza, at de blev indlagt på hospitaler

million mennesker, risikere at blive ramt. Så set i det lys er dødsfald relativt sjaeldne. Statens Serum Institut anslår, at 1000-2000 personer hvert år dør som følge af komplikati­oner til influenza.

– Tyra Grove Krause, vil du anbefale eksempelvi­s en 40årige rask person at lade sig vaccinere?

 ??  ?? Kan redde din vinterEt lille hurtigt prik kan redde mange fra influenza og kan for saerligt udsatte betyde forskellen på liv eller død.
Kan redde din vinterEt lille hurtigt prik kan redde mange fra influenza og kan for saerligt udsatte betyde forskellen på liv eller død.
 ??  ?? Plakaten fortaeller, hvem der har ret til at få en gratis vaccinatio­n, og hvornår.
Plakaten fortaeller, hvem der har ret til at få en gratis vaccinatio­n, og hvornår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark