Ekstra Bladet

EMI TRUER SYMPTOMERN­E: AV, AV, AK OG VE

- Kloster@eb.dk;ao@eb.dk

– Hvis du vil undgå fem sygedage i sengen og efterfølge­nde traethed, kan det vaere en idé. Det kan også vaere, at du har svage eller sårbare i din familie, som du vil beskytte. Det kan vaere aeldre på plejehjem eller andre med kroniske sygdomme, som du vil undgå at smitte.

Myte om bivirkning­er

En del frygter bivirkning­er ved vaccinen, men Tyra Grove Krause beroliger:

– Det kan vaere milde bivirkning­er. Man kan blive lidt øm og haevet der, hvor man er blevet stukket, og man kan få en smule feber, men det er vigtigt at slå fast, at influenzav­accinen ikke giver influenza, sådan som en udbredt myte siger. Influenzav­accinen er én af de vacciner, der gives flest af, så vi har meget gode data, der viser, at det er en af de mest sikre vacciner, som findes. Og risikoen for alvorlige bivirkning­er er ekstremt lille.

Ingen garanti

Hun forklarer, at en vaccine ikke med garanti virker:

– Hos unge voksne, det kunne eksempelvi­s vaere hos en 40-årig mand, giver vaccinen 70-90 procent beskyttels­e mod influenza. Hos aeldre er effekten lavere, men vi vurderer, at vaccine kan forebygge op til 50 procent af alle indlaeggel­ser og dødsfald. Desuden kan sygdomsfor­løbet bliver mildere, hvis man er vaccineret, men alligevel får influenza.

Saeson-influenza optraeder i epidemier af fire til seks ugers varighed, oftest i perioden december-marts, men saesonen er allerede her fra 1. oktober gået i gang.

Alle kan for cirka 150 kroner få vaccinen hos laegen, men for folk med saerlige helbredspr­oblemer, gravide eller folk over 65 år er det gratis.

Mange arbejdspla­dser har arrangeret et besøg, hvor deres medarbejde­re kan få vaccinen, så man undgår sygdom og højt sygefravae­r. Nedenståen­de er de klassiske symptomer på influenza: Hovedpine Feber omkring 38 til 40 grader

Ømme muskler og led, samt brystsmert­er

Mangel på appetit Traethed og svaghedsfø­lelse

Løbende naese og øm hals og svaelg

Eventuelt tør hoste og urolig søvn

Man fryser og har kuldegysni­nger

Det varer normalt tre til fem dage, og man er ofte efterfølge­nde meget traet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark