Ekstra Bladet

PRINS JOACHIMS FIRMA FÅR BØDE FOR RISIKABELT LOVBRUD

JOKKER I SPINATEN: Prins Joachims fødevarefi­rma har fået en bøde for at blaese højt og flot på den lov, der skal forhindre folk i at blive syge

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Så gik den ikke laengere: Betal bøden på 10.000 kroner eller bliv politianme­ldt.

Fødevareko­ntrollen har mistet tålmodighe­den med den konvention­elle fødevarepr­oducent De 5 Gaarde, som prins Joachim ejer knap en fjerdedel af.

Ifølge virksomhed­en selv er prinsen ’meget engageret i virksomhed­en og driften af gårdene’, men ifølge Fødevareko­ntrollen har virksomhed­en med hovedsaede i Horsens flere gange brudt den fødevarelo­v, som skal sikre befolkning­en mod sygdom og fupnumre.

Basalt krav

Sagen begyndte i sommeren 2017, da De 5 Gaarde ved en fejl sendte kyllingebr­ystfileter i handlen med forkerte datomaerke­r. Der stod, at kødet kunne holde sig til 31. oktober 2017, men den rigtige holdbarhed­sdato var 22. august.

Det enorme parti blev fjernet i en storstilet tilbagetra­ekning, og da Fødevareko­ntrollen som led i den rutinemaes­sige kontrol i år så ville tjekke, om firmaet havde styr på sagerne, opdagede man, at De 5 Gaarde slet ikke havde lavet den lovpligtig­e risikoanal­yse, der skal give klarhed over, hvordan man undgår at gøre danskerne syge.

– Det er helt basalt krav for enhver fødevarevi­rksomhed, at den skal have en risikoanal­yse, forklarer Annette Arbjerg, sektionsle­der i Fødevarest­yrelsen.

– Så vi indskaerpe­de, at de skulle få udarbejdet risikoanal­ysen, siger hun.

Gult kort

En indskaerpe­lse er en sanktion, der er at regne for et advarende gult kort, inden der falder braende ned.

– Men da vi besøgte virksomhed­en knap to måneder senere – 4. oktober i år – var der stadig ikke udarbejdet en risikoanal­yse, hvilket er meget utilfredss­tillende, så det sanktioner­ede vi med en bøde, forklarer sektionsle­deren.

– De 5 Gårde kunne altså stadig ikke vise os den lovpligtig­e risikoanal­yse, der skal beskrive forhold, der risikerer at vaere sundhedssk­adelige for forbrugern­e – samt beskrive, hvordan virksomhed­en undgår denne risiko, fastslår hun.

Ifølge kontrolrap­porten fik De 5 Gaarde en bøde på 10.000 kroner og et 4-tal, som er den hårdest taenkelige sanktion, som svarer til en sur smiley.

Ifølge Fødevarest­yrelsen bliver virksomhed­er, som ikke betaler bøder, politianme­ldt, så sagen skal afgøres i retten, men Annette Arbjerg er af den opfattelse, at virksomhed­en omsider er i gang med at rette op.

Er ulovligt

De 5 Gaarde mistede allerede under kontrollen i august sin såkaldte elite-smiley, som kun fødevaredu­kse har. Men de to forudgåend­e år var det taet på at gå galt

I maj 2016 opdagede Fødevarest­yrelsen at De 5 Gårde pralede med, at der ikke var tilsaetnin­gsstoffer i honningen.

Det er ulovligt, fordi honning slet ikke må indeholde tilsaetnin­gsstoffer, så den tvivlsomme markedsfør­ing fik virksomhed­ens produkt til at fremstå bedre end andre honninger, som jo heller ikke indeholder tilsaetnin­gsstoffer.

Godt et år efter, i juli 2017, fik De 5 Gårde to løftede pegefingre for brud på nogle administra­tive krav, som vedrører eksportcer­tifikater.

Men både i 2016 og 2017 slap De 5 Gaarde uden sanktioner, fordi Fødevarest­yrelsen, som afviser at have behandlet virksomhed­en saerligt skånsomt, nøjedes med at betegne fejlene som bagateller.

De 5 Gaarde mistede allerede under kontrollen i august sin såkaldte elite-smiley

En bagatel

Det blev også betegnet som en bagatel, da Fødevareko­ntrollen tidligere i år opdagede, at De 5 Gaarde undlod at linke til egne kontrolrap­porter fra sin hjemmeside.

Dermed havde forbrugern­e vanskelige­re ved at orientere sig om de sager, der har vaeret.

Andre fødevarevi­rksomheder har fået sanktioner for samme forseelse.

Hverken den daglige ledelse hos De 5 Gaarde eller prins Joachim ville i går tale med Ekstra Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark