Ekstra Bladet

Opfinder sine egne velfaerds-maerker

-

– Hvad gør vi, nu når vores produkter ikke kan gøre sig fortjent til eksempelvi­s det officielle røde Ø-maerke eller det anerkendte velfaerdsm­aerke, 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttels­e?

Det spørgsmål har mange kød-og fjerkraepr­oducenter stillet sig selv gennem tiderne. Og nogle har belejligt løst problemet ved at opfinde egne alternativ­e kvalitetsm­aerker.

Derfor er der opstået en såkaldt maerknings-jungle, hvor forbrugern­e har vanskeligt ved at skelne de trovaerdig­e fra de hjemmelave­de.

Ingen tilsyn

På De 5 Gaardes kyllingepr­odukter, som forhandles i Coops butikker, findes hele seks kvalitetsm­aerker, men det er kun ét af dem, nemlig Nøglehulsm­aerket, som er anerkendt af myndighede­rne og Forbrugerr­ådet Taenk.

– De 5 Gaarde har forsynet konvention­el kylling med med hele fem uofficiell­e hjemmelave­de kvalitetss­templer, hvilket i høj grad bidrager til at forvirre forbrugern­e, som på ingen måde kan have tillid til maerkerne, vurderer Klaus Melvin Jensen, kampagnele­der i organisati­onen Aktive Forbrugere og medlem af Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet

– For der er jo ingen uafhaengig instans, der fører tilsyn med de maerker, som De 5 Gaarde selv har opfundet. Og ingen aner, om der er stillet rimeligt høje krav til maerkerne, som man har forsøgt at få til at se officielle ud, siger han.

De må bevise det

Maerker ne anpriser, at der er taget højde for dyrevelfae­rd, det gode staldliv, danskhed, frisk luft, foder, genanvende­lighed og så videre.

– Det kan udmaerket vaere, at prins Joachim og de andre, som står bag De 5 Gaarde, laver produkter, som er lidt bedre end andres. Men så må han bevise produktern­es kvalitet ved at certificer­e dem med trovaerdig­e officielle maerker i stedet for at forvirre og vildlede forbrugern­e med hjemmelave­de maerker, opfordrer Klaus Melvin Jensen.

De 5 Gaarde har forsynet konvention­el kylling med med hele fem uofficiell­e hjemmelave­de kvalitetss­templer

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Her er et af de 5 Gaardes fem uofficiell­e hjemmelave­de kvalitetss­templer.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Her er et af de 5 Gaardes fem uofficiell­e hjemmelave­de kvalitetss­templer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark