Ekstra Bladet

GYLDNE LARSEN-MINDER

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ERNST VAN NORDE

Hvis det kribler i dine fingre efter en indrammet guldplade af Kim Larsens ’Midt om Natten’ – Danmarks mest solgte lp nogensinde – er det nu, du skal begynde at spare op.

Klenodiet indgår i en mindre del af den store samling af ca. 2000 sjaeldne effekter, der alle har Gasolin’ eller nyligt afdøde Kim Larsen som faellesnae­vner.

De kommende dage kan en del af tingene ses i Vejle på den hedengangn­e restaurant Vejlegårde­n, nu Highway 51. I løbet af efteråret skal de på en mindre landsturné inden auktionen på Vaerket i Randers til foråret.

Ikke-udsendt lp

For Gas- og Larsen-fans er der rene perler imellem. Du kan for eksempel byde på den ikke-publicered­e og derfor ukendte Gasolin’-lp med titlen ’Tivoli’, som i 1978 blev droppet kort før en planlagt udgivelse i Sverige.

Pladen ligger i et hvidt pladeomsla­g. Numrene er på engelsk og skrevet med maskinskri­ft på et skema fra pladeselsk­abet. Hen over titlen står ’cancelled’ – aflyst!

Eller hvad med den runde og meterhøje udgave af Stakkels Jim, der prydede pladeomsla­get til ’Gas 2’ i 1972. Det runde vaerk er håndmalet af kunstneren er Peder Bundgaard, der slog stregerne til både Gasolin’s plader og senere flere af Kim Larsens skiver.

På bagsiden sidder stadig en seddel fra pladeselsk­abet CBS om, at vaerket skulle sendes til TV Byen, Studie 5.

Første bud 40.000 kr.

– Det er et helt unikt vaerk, som indgik i en tv-udsendelse med Gasolin’, fortaeller udstilling­ens bagmand Henrik Knudsen – til daglig boss for Elvis Presley-museet på Memphis Mansion (tidligere Graceland) i Randers.

– Der er allerede indkommet et bud på 40.000 kroner fra en vaertshuse­jer i Aalborg. Men det er alt, alt for lavt, siger han.

Masser af guldplader

Samlingen omfatter også adskillige sølv- og guldplader både med Gasolin’ og med solisten Kim Larsen. I en mindre ramme ses en tidlig Gas-single (’Alla-tin-galla’ og ’Bingo’), hvor alle fire gasser har sat deres autografer.

De mange klenodier om det legendaris­ke band og spillemand Larsen er nidkaert indsamlet af Kim Larsens storfan Allan B. Sund, der som 50-årig pludselig døde i 2015.

Nu vil enken saelge samlingen, så flest mulige fans kan få mulighed for at få fingre i en speciel souvenir fra en lang epoke i nyere dansk historie, mens mindet om den folkekaere gavflab stadig er varmt.

– Allan B. Sunds efterladte mangler ikke noget, og derfor saelges samlingen ikke for pengenes skyld, siger Henrik Knudsen over en kop cola i Highway 51.

Under hammeren

– Men ingen har glaede af, at de mange ting bare samler støv i en kasse. Så hellere få dem ud blandt andre fans, der også har gode minder med Gasolin’ og Larsen, siger Henrik Knudsen.

Tidligere har Allan B. Sunds Gasolin’-samling vaeret udstillet i Memphis Mansion side om side med The King. Men nu ryger de under hammeren hos Campen Auktioner. Det sker dels på nettet, og dels på Vaerket i Randers, hvor de større ting vil blive bortauktio­neret.

– Det er svaert at sige, hvor meget samlingen er vaerd i penge. Men op mod halvanden million, vil jeg tro, siger Henrik Knudsen.

– Jeg tør i hvert fald ikke lade tingene haenge her natten over. De kommer med hjem hver aften.

Ingen har glaede af, at de mange ting bare samler støv i en kasse. Så hellere få dem ud blandt andre fans, der også har gode minder med Gasolin’ og Larsen

 ??  ?? Bud på 40.000 kr.Den håndmalede og meterhøje udgave af Gas 2-omslaget er helt unik og blev lavet til et DR-program i 1972 af Gasolin’s faste plademaler, Peder Bundgaard. Den har allerede indbragt et bud på 40.000 kroner. – Men det er alt, alt for lavt, siger Henrik Knudsen.
Bud på 40.000 kr.Den håndmalede og meterhøje udgave af Gas 2-omslaget er helt unik og blev lavet til et DR-program i 1972 af Gasolin’s faste plademaler, Peder Bundgaard. Den har allerede indbragt et bud på 40.000 kroner. – Men det er alt, alt for lavt, siger Henrik Knudsen.
 ??  ?? Henrik Knudsen i gang med at haenge klenodier på vaeggen.
Henrik Knudsen i gang med at haenge klenodier på vaeggen.
 ??  ?? ’Sirenesang­en’ med autografer.
’Sirenesang­en’ med autografer.
 ??  ?? Sjaeldne guldplader i glas og ramme. Her er det Kim Larsens kaempehit ’Midt om Natten’.
Sjaeldne guldplader i glas og ramme. Her er det Kim Larsens kaempehit ’Midt om Natten’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark