Ekstra Bladet

Jeg ved ikke noget

- Kloster@eb.dk

Mange husker de raedselsfu­lde listeria-sager i 2014, hvor 20 danskere omkom af at spise listeria-inficeret rullepølse og kødboller.

Dengang blev Fødevarest­yrelsen beskyldt for at nøle, og det gør den også i aften, hvor en kvinde i TV2-programmet ’Operation X’ også beskylder sin chef, laksehandl­eren Jens Elsnab, for at begå en dødsensfar­lig form for dokumentfa­lsk.

Forinden har hun forsøgt at få Fødevarest­yrelsen til at stoppe Jens Elsnabs fiskefirma Jelex Seafood i at forfalske analyseatt­ester, så de viser, at laks, som eksportere­s til Spanien, er uden listeria. Selvom der faktisk er listeria i fisken.

Men Fødevarest­yrelsen tror på Elsnabs forklaring om, at den utrolig dårlige forfalskni­ng af analyseatt­esten må vaere fabrikeret af en tidligere medarbejde­r, som blot vil skade sin tidligere arbejdspla­ds.

Amatøragti­gt

– Analyserap­porten var meget amatøragti­gt forfalsket. Eksempelvi­s er Hirtshals stavet forkert, forklarer Michael Rosenmark, chef for Fødevarest­yrelsens rejsehold til Ekstra Bladet.

I tv-udsendelse­n anklages Fødevarere­jseholdet for sløset og naivt kontrolarb­ejde. Ikke helt uden grund, for det viser sig, at rejseholde­t ikke engang orkede kvinden, som ’Operation X’.

– Vi burde have talt med anmelderen (kvinden, red.), inden vi besøgte virksomhed­en.

– Det har vi laert af denne sag, ligesom vi erkender, at vi skulle have reageret tidligere på anmeldelse­n, indrømmer Rosenmark.

Ufarligt

at ringe der gik til til Tv-vaerten Morten Spiegelhau­er beder i programmet Jens Elsnabs kvindelige ansatte optage lyd fra et møde sin chef. Her afviser Jens Elsnab ikke ligefrem, at han har medvirket i fupnumrene, som han mener er ufarlige for mennesker.

Så omsider rykker Fødevarere­jseholdet ud til Jelex Seafood i Hirtshals og afslører, at der fra Jens Elsnabs virksomhed i mindst seks tilfaelde er sendt fisk med forfalsked­e analyseatt­ester til de udenlandsk­e kunder.

Men selvom en professor i udsendelse­n omtaler listeria, som var det draebergif­ten stryknin, er det heldigvis ikke sådan i virkelighe­den.

Listeria er naturligt og ofte forekommen­de i fisk, og det er kun, hvis listeria-forekomste­n går amok, at det bliver livsfarlig­t for i forvejen helt svage mennesker. Og vel at maerke kun, hvis man ikke steger, bager eller koger det.

Draebes med varme

Tilbereder man fisk med varme, draeber man listeria. Og skriver fiskelever­andøren på emballagen, at listeria-laksen skal varmebehan­dles, er det faktisk lovligt at saelge.

I ’Operation X’ forsikrer Jens Elsnabs spanske kunde om, at de søreme varmebehan­dler fiskene, som Jelex Seafood i strid med sandheden påstod var listeria-fri.

De spanske fødevaremy­ndigheder er ved at undersøge, om Jens Elsnab faktisk anbefalede sin kunde at varmebehan­dle fiskene.

Og Fødevarere­jseholdet er i den grad kommet efter Jens Elsnab og hans firma.

Blandt andet har rejseholde­t afsløret, at Jens Elsnab har købt risikabel polsk laks, som skulle varmebehan­dles.

Efterfølge­nde har han solgt dem videre til udlandet uden at vejlede om at varmebehan­dle det.

– Vi politianme­lder virksomhed­en for vildlednin­g og dokumentfa­lsk, og vi følger virksomhed­en taet fremover, lover Rosenmark

Vi politianme­lder virksomhed­en for vildlednin­g og dokumentfa­lsk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark