Ekstra Bladet

Vi er ikke gode nok vi, der bor her

-

af at vaere ’JEG VILLE VAERE SÅ KED nødt til at flytte, for jeg synes, jeg har haft så mange gode år herude. Bare at skulle flytte fra min udsigt og mine søde naboer! Jeg føler slet ikke, jeg ville kunne overleve det.’

Ordene er Ena Jarlunds. Ena er 84 år og har boet i det almene boligområd­e Bispehaven i Aarhus i 34 år.

Ordene faldt som en reaktion på den såkaldte ghettoafta­le, som regeringen i foråret indgik med socialdemo­kraterne og SF.

BETYDER, at tusindvis af AFTALEN mennesker – mennesker som Ena – risikerer at blive sat ud af deres bolig. Ud af deres barndomshj­em. Vaek fra netvaerk og naboer.

Loven gør nemlig, at hvis der er almene boligområd­er, hvor der bor mange arbejdsløs­e eller førtidspen­sionister, så skal antallet af almene familiebol­iger nedbringes til 40 procent.

Det vil sige, at op til 60 procent af boligerne enten skal rives ned eller saelges til private investorer. I saerlige tilfaelde kan ministeren faktisk give påbud om, at hele boligområd­et skal jaevnes med jorden.

Med de nuvaerende kriterier risikerer 11.000 almene familiebol­iger at skulle rives ned eller saelges. 50.000 beboere kan blive ramt.

konsekvens­er DET FÅR VOLDSOMME for dem, som kyles ud af deres boliger.

Men det betyder også, at vi får endnu faerre boliger, der er til at betale for almindelig­e mennesker. At det bliver endnu svaerere for sosu’en, taxachauff­øren, førtidspen­sionisten eller andre med lave indkomster at finde en bolig, de kan betale.

I vores grundlovs paragraf 73 står der, at den private ejendomsre­t er ukraenkeli­g. UKRAENKELI­G.

Men partierne bag ghettoafta­len mener åbenbart ikke, at denne beskyttels­e gaelder beboerne i de almene boligforen­inger.

boliger er ikke statens FOR DE ALMENE ejendom. De er ejet af de almene, demokratis­ke boligforen­inger og deres medlemmer – beboerne i boligafdel­ingerne. Og det erkendes sort på hvidt i lovforslag­et, at der er tale om ekspropria­tion i grundloven­s forstand.

Taenk engang. Vi har en boligminis­ter – Ole Birk Olesen – fra et parti, der kalder sig liberalt og frihedsels­kende, men som nu vil bruge statsmagte­n til at eksproprie­re privat ejendom. Til at saette private borgere ud af deres hjem.

Jeg synes, at ekspropria­tionsminis­ter fremover burde vaere en mere passende betegnelse for LA-ministeren. Liberal skal han i hvert fald ikke kalde sig.

forestille sig et mere FOR KAN MAN vidtgående indgreb i den private ejendomsre­t end at køre en bulldozer gennem private boliger og fratage borgere deres barndomshj­em? Nej, vel?

Og én ting er da også helt sikker. Hverken Ole Birk Olesen eller de andre medskyldig­e partier og politikere bag det her overgreb på beboerne i de almene boligforen­inger ville nogensinde drømme om at behandle beboere i ejerbolige­r på samme måde.

Kunne man forestille sig Venstre, de konservati­ve, socialdemo­kraterne eller Liberal Alliance vedtage en lov, der gav mulighed for at eksproprie­re private boliger i f.eks. et villaområd­e i Rungsted? Eller at man tvangskonv­erterede et parcelhuso­mråde til almene boliger for at skabe et mere blandet boligområd­e i Gentofte? Nej, det ville selvfølgel­ig aldrig ske.

Men beboerne i de almene boligforen­inger, dem ser man åbenbart anderledes på. De har faerre rettighede­r.

Vi har en boligminis­ter fra et parti, der kalder sig liberalt og frihedsels­kende, men som nu vil bruge statsmagte­n til at eksproprie­re privat ejendom

Ena Jarlund fra Bispehaven ELLER SOM så praecist formulerer politikern­es syn på beboerne i sit boligområd­e: ’De mennesker, der bor sådan et sted, er ikke noget vaerd! Det er jo det, de siger! Vi er ikke gode nok, vi, der bor her!’

I Enhedslist­en vil vi gerne vaere med til at løse de sociale problemer i de udsatte områder, og vi ønsker blandede boligområd­er, hvor høj som lav bor side om side.

Men vi kommer ikke til at medvirke til at behandle beboerne i de almene foreninger som andenrangs­borgere, hvis rettighede­r der bare kan traedes på.

 ?? FOTO: BENJAMIN NØRSKOV/RITZAU SCANPIX ?? Folk kan risikere at blive sat ud af deres bolig her i det sociale boligbygge­ri Bispehaven, som ligger i Aarhus.
FOTO: BENJAMIN NØRSKOV/RITZAU SCANPIX Folk kan risikere at blive sat ud af deres bolig her i det sociale boligbygge­ri Bispehaven, som ligger i Aarhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark