Ekstra Bladet

Formel 1-veteran udnytter skandale: Laekket optagelse af minister skaber ramaskrig

- JOHNNY W. KOKBORG FOTO: JAN SOMMER jwk@eb.dk

33-årige Robert Kubica kørte sit seneste Formel 1-grandprix for otte år siden, men det forhindrer ikke den aldrende racerkører i at drømme om et comeback.

Polakken har den seneste tid vaeret reservekør­er hos Williams-mandskabet, der netop har fyldt det ene saede ud for 2019-saesonen, hvor man har satset på den blot 20-årige George Russel.

Det efterlader ét ledigt saede, og det er det, Kubica drømmer om at snuppe. Og nu melder flere polske medier heriblandt Przeglad Sportowy, at Kubica har fået den millionstø­tte, der kan gøre drømmen til virkelighe­d.

Grusomt uheld

Ifølge avisen rygtes det, at det vil koste 70 millioner kroner at få Kubica i saedet, og de penge vil det polske olieselska­b Orlen gerne smide på bordet for polakken. Og det skulle der vaere en god grund til, skriver de polske medier.

Kubica var i 2011 taet på at miste livet i en rally-ulykke, der kostede ham adskillige braekkede knogler og en nedsat funktionse­vne i hans ene arm. Ulykken betød, at han måtte opgive sit Formel 1saede hos Lotus Renualt-holdet.

Det grusomme uheld kostede ham desuden også en fremtidig karriere hos Ferrari, hvor han var på vej til at overtage et saede ved siden af Fernando Alonso i 2012saeson­en.

Det grusomme uheld kostede ham desuden også en fremtidig karriere hos Ferrari

Staerk modvind

Finanserin­gen af Ferrarisae­det skulle klares af Santanders polske afdeling, hvor den nuvaerende polske premiermin­ister Mateusz Morawiecki var direktør. Og premier ministeren er i disse dage kommet i staerk modvind i Polen, efter en lydoptagel­se fra hans dage som Santander-direktør er blevet laekket til pressen.

På den laekkede optagelse udtaler ministeren, at han er ’glad for, at Kubica kom til skade i ulykken’, fordi det betød, at han og Santander ikke skulle betale de naesten 100 millioner kroner, som Ferrari-saedet ville have kostet firmaet.

Det har selvsagt skabt ramaskrig i Polen, hvor Kubica har en høj stjerne hos befolkning­en. Og derfor mener blandt andet avisen Gazeta Wyborca ikke, at det var tilfaeldig­t, da Kubica blev spottet på vej ind til et møde hos olieselska­bet Orlens hovedkvart­er.

Vil lukke kritikken ned

Firmaet Orlen er statsejet, og Gazeta Wyborca spekulerer i, at premiermin­ister Morawiecki dermed har en finger med i spillet i håbet om at få Kubica-skandalen til at forsvinde ved at hjaelpe polakken tilbage i Formel 1.

Og det gør man altså bedst ved at smide naesten 70 statsejede millioner kroner på bordet.

Russiske Sergej Sirotkin, der kører indevaeren­de saeson på Williams-teamet, er dog blandt andet også en af bejlerne til at overtage saedet.

Men nu har Kubica i hvert fald økonomien på plads, lader det til.

 ??  ?? Polske Robert Kubica vil tilbage i Formel 1, og nu er han angiveligt taet på at have sin finansieri­ng på plads efter en større skandale.
Polske Robert Kubica vil tilbage i Formel 1, og nu er han angiveligt taet på at have sin finansieri­ng på plads efter en større skandale.
 ?? FOTO: NICOLAI K. RACING ?? Den unge vestjyde Nicolai Kjaergaard sluttede på en samlet andenplads i det prestigefy­ldte britiske Formel 3-mesterskab.
FOTO: NICOLAI K. RACING Den unge vestjyde Nicolai Kjaergaard sluttede på en samlet andenplads i det prestigefy­ldte britiske Formel 3-mesterskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark