Ekstra Bladet

MINIPUT CHOKERER EUROPA

Gibraltars to sejre i traek vaekker opsigt og giver dem tro på, at de kan komme med til EM. Miniputnat­ionen har nu vundet lige så mange kampe som Tyskland i 2018

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

Der er ikke meget plads at gøre det på, men hvis Gibraltars landsholds­spillere og deres fans i går løb jublende rundt, er der ikke noget at sige til det.

For det beskedne britiske territoriu­m, der måler 6,7 kvadratkil­ometer, kan nu bryste sig af at have vundet to fodboldkam­pe i traek! Og det vel at maerke i Nations League begge to. Ingen venskabska­mpe inkluderet.

Efter sensatione­n mod Armenien i weekenden fulgte Gibraltar op med sejr over Liechtenst­ein tirsdag.

Og hvor det i danske ører kan lyde decideret forstyrren­de, at man jubler over at have slået Liechtenst­ein, så er sagen en anden på klippen i det aller sydligste Spanien.

Man er placeret som nummer 198 på verdensran­glisten – 20 pladser efter Liechtenst­ein – og har ud over en stribe spillere fra den hjemlige liga deltagelse af tre spillere, der til daglig optraeder i engelsk fodbold.

På kogepunkte­t

Dog ikke i Premier League eller The Championsh­ip for den sags skyld. Naeh, de spiller i West Didsbury & Chorlton AFC, der ligger i den niendebeds­te (!) raekke i engelsk fodbold, samt Abingdon United, der slet ikke er registrere­t i ligasystem­et.

Til sammenlign­ing er Liechtenst­ein 100 gange større i kvadratmet­er men er dog blot godt og vel seks tusinde flere indbyggere. Landsholde­t har spillere i både den schweizisk­e og italienske liga – dog uden at man kan tillade sig at kalde folk som Dennis Salanovic og Marcel Büchel for egentlige profiler.

Ifølge Gibraltar Chronicle var stemningen på kogepunkte­t på Victoria Stadium, da overtiden naermede sig seks minutter. Gibraltar førte 2-1 på to scoringer i midten af 2. halvleg efter føring til udeholdet før pausen.

Kaempe jubel

– Med 96 minutter spillet, brød stadion ud i, hvad der må have vaeret en af de største jubelscene­r i fodbold i årevis.

– Spillere, fans og selv ministre graed af glaede, da deres anden historiske sejr på mindre end en uge var en kendsgerni­ng, skriver avisen.

Og så er det endda tredje sejr i år alene! I foråret fik man skovlen under Letland i en traeningsk­amp.

Det er voldsomt for et fodboldhol­d, der spillede sin første kamp i 2013 (i øvrigt 0-0 mod Slovakiet). I de kvalifikat­ionsturner­inger til EM og VM, man siden har vaeret med i, er det regnet ind med mål mod top- og mellemklas­semodstand­ere fra hele kontinente­t.

Tysklands chance udspillet

Men venskabska­mpe og nu Nations League giver Gibraltar muligheden for at score mål og hente point fra tid til anden.

Grundet de saerpraege­de regler i Nations League er det direkte misvisende at sammenlign­e på tvaers af de fire ligaer, der er delt op efter verdensran­glisten. Men faktum er, at Gibraltar er vaesentlig­t taettere på EM i 2020 end Tyskland.

For hvor tyskerne i gruppe med Frankrig og Holland blot har et point med to runder igen – og dermed uden chance for at kvalificer­e sig via Nations League-konceptet, står Gibraltar med seks point, hvilket er tre mindre end Makedonien, der fører gruppen.

Gibraltar har Armenien hjemme og netop makedonern­e i en voldsomt svaer udekampe til sidst.

Måske playoff

Skulle Gibraltar stik mod forventnin­g vinde gruppen, kvalificer­er de sig til playoffs i foråret 2020 mod de tre øvrige gruppevind­ere fra League D. I skrivende stund er det Georgien, Luxembourg og Kosovo.

Tyskland er i øvrigt noteret for tre sejre i 2018 – det samme som Gibraltar. Til gengaeld er blot en af dem i en betydende kamp i år; mod Sverige ved VM.

Der er i øvrigt lodtraekni­ng til selve EM-kvalifikat­ionen 2. december i Dublin. Selve kvalifikat­ionen bliver afviklet under mere normale omstaendig­heder med spilledato­er i marts, juni, september, oktober og november.

Man er placeret som nummer 198 på verdensran­glisten – 20 pladser efter Liechtenst­ein

 ?? FOTO: AP ?? Både spillere og publikum var i højt humør efter den vigtige sejr. Efter sensatione­n mod Armenien i weekenden fulgte Gibraltar op med sejr over Liechtenst­ein tirsdag.
FOTO: AP Både spillere og publikum var i højt humør efter den vigtige sejr. Efter sensatione­n mod Armenien i weekenden fulgte Gibraltar op med sejr over Liechtenst­ein tirsdag.
 ?? FOTO: AP ?? Gibraltars Joseph Chipolina bliver grundigt krammet efter sit holds anden scoring.
FOTO: AP Gibraltars Joseph Chipolina bliver grundigt krammet efter sit holds anden scoring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark