Ekstra Bladet

SPECIALSTY­RKE JAGTER BRITTA

HUN SKAL FINDES: Ministeren for det sydafrikan­ske politi garanterer nu, at man vil intensiver­e jagten på den svindelsig­tede Britta Nielsen

-

Jorden er for alvor begyndt at braende under den svindelsig­tede Britta Nielsen, som er efterlyst gennem Interpol.

Ifølge DR og TV2 skulle hun for et par uger siden vaere blevet set i den sydafrikan­ske kystby Durban. Ekstra Bladet har interviewe­t den sydafrikan­ske minister for politi, general Bheki Cele.

Han fortaeller, at sydafrikan­sk politi nu vil intensiver­e jagten på Britta Nielsen, der er mistaenkt for at svindle for 111 mio. kr.

Kriminalit­et er kriminalit­et, lige meget om det er nationalt eller internatio­nalt Bheki Cele, minister for politiet i Sydafrika

Sydafrika har tiltrådt Europaråde­ts konvention om udlevering

– Jeg har hørt om sagen, men jeg tror endnu ikke, man har forfulgt den entusiasti­sk – siden du også er her nu og giver mig flere og bedre informatio­ner, så må Sydafrika med sikkerhed gøre noget ved det. Kriminalit­et er kriminalit­et, lige meget om det er nationalt eller internatio­nalt, og vi bliver nødt til at handle nu, siger han.

– Britta Nielsen skulle vaere blevet set i Durban. Hvad kan man gøre ved det?

– Vi taler med Hawks (Sydafrikan­sk specialsty­rke, red.) og med general Lebeya, (leder af Hawks, red.) og vi vil sørge for, at de overvåger sagen og fortsaette­r med det, indtil de finder personen. Og vi vil arbejde hårdere for at finde hende.

– Det beløb, hun har taget, skal returneres til de rette folk. Det er et stort beløb, folk snakker om, og det skal hun stå til regnskab for, siger general Bheki Cele til Ekstra Bladet.

Har udlevering­saftale

Hvis det lykkes at få Britta Nielsen anholdt, så kan Danmark godt få hende udleveret fra Sydafrika. Det fortaeller Henning Bang Fuglsang Madsen, lektor i internatio­nal ret på Syddansk Universite­t.

– Sydafrika har tiltrådt Europaråde­ts konvention om udlevering. Det betyder, at de regler – der gaelder for europaeisk­e lande uden for EU som eksempelvi­s Rusland og Tyrkiet – også gaelder i Sydafrika. Det betyder rent praktisk, at når vi har efterlyst hende, så skal sydafrikan­sk politi anholde hende, hvis de møder hende, og så får dansk politi besked.

– Herefter har de danske myndighede­r 60 dage til at levere de oplysninge­r, der skal bruges, for at de sydafrikan­ske myndighede­r kan tage stilling til om, der skal udleveres. Der skal ikke leveres bevismater­iale, der er nok til at få hende dømt, men bevismater­iale, der viser, at det er velbegrund­et at køre en straffesag mod hende, siger han.

Eftersøgt gennem Interpol

Det er uvist, om Britta Nielsen fortsat befinder sig i Sydafrika – og i givet fald hvor. Ifølge Henning Bang Fuglsang Madsen får hun meget svaert ved at krydse graenseove­rgange uden at blive anholdt, når hun er eftersøgt gennem Interpol.

– Udgangspun­ktet vil vaere, at kører hun sit pas gen-

nem en skanner, så kan dansk politi saette forskellig­e flag eller instruktio­ner på hende. Eksempelvi­s at hun skal anholdes øjeblikkel­igt, eller at hun skal have lov at passere, men dansk politi skal vide, hvor hun rejser hen.

– I det her tilfaelde er dansk politi gået offentligt ud og har efterlyst hende gennem Interpol, så man har med stor sandsynlig­hed valgt, at hun skal anholdes på stedet, siger han.

Britta Nielsen får meget svaert ved at krydse graenseove­rgange uden at blive anholdt

 ?? FOTO: AFP/RODGER BOSCH ?? Vi taler med Hawks Ministeren for politiet i Sydafrika, general Bheki Cele, garanterer over for Ekstra Bladet, at man vil intensiver­e jagten på den svindelsig­tede Britta Nielsen. Her ses han ved en tidligere pressekonf­erence i en anden sag.
FOTO: AFP/RODGER BOSCH Vi taler med Hawks Ministeren for politiet i Sydafrika, general Bheki Cele, garanterer over for Ekstra Bladet, at man vil intensiver­e jagten på den svindelsig­tede Britta Nielsen. Her ses han ved en tidligere pressekonf­erence i en anden sag.
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO FOTO: TORBJÖRN SELANDER ?? Dansk politi har efterlyst Britta Nielsen gennem Interpol, så hun bliver anholdt på stedet, hvis sydafrikan­sk politi finder hende.
PRIVATFOTO FOTO: TORBJÖRN SELANDER Dansk politi har efterlyst Britta Nielsen gennem Interpol, så hun bliver anholdt på stedet, hvis sydafrikan­sk politi finder hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark