Ekstra Bladet

Borgmester vil ikke give sig

HØJESTERET GIVER HAM MEDHOLD i tvist om eksproprie­ring ved Vejen

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG trs@eb.dk

Sydøstjyll­ands Politi rykkede i går morges ud til en vejblokade på Skovgårdsv­ej i Vejen Kommune.

Her havde en jysk landmand taget lidt utradition­elle metoder i brug.

På vejen havde han lagt 200 tons grus og et par bigballer, hvilket spaerrede den fuldstaend­ig.

Politiet rykkede ud for at opretholde sikkerhede­n i området, da der opstod trafikale problemer.

Ikke gyldig

– Højesteret har bestemt, at eksproprie­ringsrette­n ikke er gyldig. Nu er vi to stridende parter, hvor den ene ikke vil saette sig ned ved et bord og lave en aftale. Det kan man ikke med Vejen Kommune. De vil bare gå efter en paragraf i stedet for.

– Det er jo lidt rystende, når vi lever i retssamfun­d, at man ikke vil rette ind efter Højesteret. Det er helt grotesk, og så en Venstre-borgmester, siger Martin Lund Madsen, der er en af Danmarks største griseprodu­center til Ekstra Bladet.

Landmanden forklarer, at han i 2014 fik eksproprie­ret to hektar fra sin ejendom ved Vejen. Dengang fik han to millioner kroner for det lille stykke land.

Vejen Kommune og Banedanmar­k har eksproprie­ret de to hektar for at anlaegge en vej hen over den lokale jernbane.

Satte skilt op

På en bigballe i starten af Skovgårdsv­ej satte Martin Lund Madsen for 14 dage siden et skilt op.

'Kaere bilist. Denne vej bliver desvaerre spaerret den 22. oktober, fordi Vejen Kommune ikke respektere­r Højesteret. Vi kaemper for den private ejendomsre­t', står der på det hvide skilt.

– Allerede i 2012 i idéfasen til det her, så sagde vi, at det var grundlovss­tridigt min advokat og jeg. Vi prøvede at søge opsaettend­e virkning. Men det fik vi afslag på. Vi fik at vide, at vi kunne anlaegge en civil retssag.

– Det har vi nu gjort, og Højesteret­s dom er faldet ud til vores fordel, siger Martin Lund Madsen.

Den nye vej blev anlagt, efter at Banedanmar­k eksproprie­rede jorden for at etablere el-ledninger langs jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg.

Her har Vejen Kommune og Banedanmar­k inddraget en større del af jorden, end hvad der var nødvendigt, så kommunen kunne bygge den nye vej, der går henover jernbanen og op mod motorvejen mellem Esbjerg og Kolding.

Martin Lund Madsen forklarer, at han har tilbudt at saelge hele ejendommen til Vejen Kommune, men det har de afvist. På rådhuset i Vejen er de ikke faerdige med at bladre paragraffe­r igennem.

– Vi er nødt til at have en hel vej, og derfor er vi nødt til at finde et rigtigt juridisk grundlag og ikke det, der er blevet underkendt i Højesteret. Det er det, vi er i gang med, siger borgmester Egon Fraehr til TV 2.

Landmand Martin Lund Madsen har budt på kaffe og er selv mødt op hos borgmester­en for at finde en løsning. Men den skal han ikke regne med, at borgmester­en kommer med.

– Hvis der skal findes en mindelig løsning, handler det blandt andet om penge. Og set fra Vejen Kommunes bord synes vi, at den erstatning på over to millioner, som Banedanmar­k har ydet allerede, den har vi ikke mulighed for at supplere, siger Egon Fraehr til TV 2.

 ?? FOTO: CHRISTER HOLTE ?? Kaemper mod kommuneLan­dmand Martin Lund Madsen har lukket Skovgårdsv­ej i Vejen. Han kraever, at Vejen Kommune følger Højesteret­sdom.
FOTO: CHRISTER HOLTE Kaemper mod kommuneLan­dmand Martin Lund Madsen har lukket Skovgårdsv­ej i Vejen. Han kraever, at Vejen Kommune følger Højesteret­sdom.
 ?? FOTO: CHRISTER HOLTE ?? De 200 ton grus fylder godt på den nye vej ved Vejen.
FOTO: CHRISTER HOLTE De 200 ton grus fylder godt på den nye vej ved Vejen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark