Ekstra Bladet

Vidne til Auschwitzt­ransporter

-

Det vaerste ved Ellen Oppenhejms tid i Theresiens­tadtlejren var synet af andre jøder, der blev transporte­ret bort i propfulde godsvogne. Destinatio­nen var Auschwitz.

’De kom aldrig tilbage. De røg direkte i gaskamrene. Det vidste vi selvfølgel­ig ikke praecist, men vi havde fornemmels­en af, at det var noget i den retning’, fortaeller Ellen Oppenhejm.

Theresiens­tadt var ikke en dødslejr, men en gennemgang­slejr for i alt ca. 85.000 jøder. Det store flertal blev videresend­t til udryddelse­slejren mod øst.

Det skete ikke for de danske fanger. De var undtaget som resultat af en aftale mellem Werner Best, den tyske rigsbefuld­maegtigede i Danmark, og Adolf Eichmann, der var øverste praktisk ansvarlige for jødeudrydd­elserne.

Røde Kors-pakker

Oppenhejm-familien var privileger­et som en såkaldt Bprominent familie – det vil sige i fangehiera­rkiet lige under fremtraede­nde jødiske politikere. Det betød, at de undgik de taetpakked­e fangebarak­ker. Sammen med tre andre personer kunne de bo i deres egen såkaldte ’lejlighed’ – syv mennesker på ét vaerelse.

Fangekoste­n var horribelt dårlig – for eksempel suppe med kartoffels­kraeller og frosne kartofler – men danskernes ernaerings­tilstand blev sikret af de uundvaerli­ge Røde Kors-pakker, de fik tilsendt af de danske myndighede­r.

’Der var alt muligt i pakkerne fra Røde Kors: tørmaelk, havregryn, chokolade m.m.’

Men tilvaerels­en var barsk – selv for en sund og rask ung pige.

’Jeg arbejdede med noget, der hed ’glimmer’ (marieglas)’, fortaeller Ellen Oppenhejm.

’Vi arbejdede hver dag og hele dagen. Det var usundt. Det skulle slibes ganske tyndt. Det gavnede ikke ligefrem mine lunger.’

Braendende Dresden

Oppenhejm-familien blev reddet ud af Theresiens­tadt sammen med de andre skandinavi­ske fanger i de berømte ’hvide busser’, der kørte dem op gennem det sønderbomb­ede Tyskland.

’Jeg var lidt ondskabsfu­ld – jeg er jo kun et menneske’, beretter hun i dag.

’Jeg så i det braendende Dresden 12-13-årige i uniformer. Jeg havde ikke ondt af dem’, siger hun med henvisning til, at store drenge i krigens sidste måneder blev udskrevet som soldater.

Bussen kørte over

’Mit første måltid i Danmark var var vidunderli­gt – havregrød med rigtig maelk.’

Efter to år før at have vaeret på randen af et kollektivt selvmord endte alle medlemmern­e af Oppenhejm-familien med at få et langt liv. graensen.

Jeg så i det braendende Dresden 12-13-årige i uniformer. Jeg havde ikke ondt af dem

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Raedslen i Theresiens­tadtEllen Oppenhejm husker stadig en stribe raedselssc­ener fra kz-lejren Theresiens­tadt tydeligt. Engang trak en morgenappe­l ud i 16 timer, 300 døde, inden den var slut.
FOTO: LINDA JOHANSEN Raedslen i Theresiens­tadtEllen Oppenhejm husker stadig en stribe raedselssc­ener fra kz-lejren Theresiens­tadt tydeligt. Engang trak en morgenappe­l ud i 16 timer, 300 døde, inden den var slut.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark