Ekstra Bladet

STORBONDE KVITTER VENSTRE

SMAEKKER MED STALDDØREN: Landets største svineavler vred over, at Venstre-styret kommune naegter at acceptere dom fra Højesteret

- KARSTEN GØTTLER FOTO: CHRISTER HOLTE kag@eb.dk

Dansk landbrugs staerkeste støtte i Folketinge­t, Venstre, mister nu en af sine hidtil mest trofaste medlemmer og bidragyder­e. Det er storbonden, svineprodu­cent Martin Lund Madsen, som forlader partiet i vrede.

Det sker i kølvandet på den groteske vejsag i Askov ved Vejen, hvor den Venstresty­rede kommune naegter at acceptere en dom fra Højesteret om et seks år gammelt, ulovligt vejbyggeri på Lund Madsens jord.

– Jeg har vaeret medlem af Venstre. Det er jeg ikke laengere, sagde Martin Lund Madsen klokkeklar­t til Ekstra Bladet i går under en pause i Danske Svineprodu­centers årsmøde i Herning.

Spaerrede landevej

Ordene faldt dagen efter, Martin Lund Madsen havde spaerret Skovgårdsv­ej i Askov med halmballer og flere vognlaes jord – fuldstaend­ig sådan som han i to uger havde bebudet at ville gøre efter en højesteret­sdom i september, der faldt ud i hans favør.

De to uger fik Vejen Kommune som frist til at finde en løsning i forhold til en 1,4 kilometer lang, bred landevej tvaers over hans marker, som blev anlagt af Banedanmar­k og kommunen i 2012 i forlaengel­se af et kabelarbej­de til jernbanen i udkanten af marken.

Men kommune anført af Vborgmeste­r Egon Fraehr foretog sig ikke noget. Og så spaerrede Martin Lund Madsen vejbanen med jord fra de omkringlig­gende marker. Den effektive barrikade er over en meter høj og i vejens fulde bredde. Kun cykler kan passere.

Sagen blev omtalt landsdaekk­ende i går, og i dagens løb er det strømmet ind med støtte til den vestjyske svinebonde, som i 2017 skovlede millioner ind på at producere svin. To mio. om måneden i en tid, hvor svinebønde­r ellers jamrer højlydt.

Pengestaer­k

Men ikke Martin. Den naesten to meter høje vestjyde har supereffek­tive besaetning­er adskillige steder steder i det vest- og sydvestjys­ke. Hans to teenagersø­nner, er allerede kørt i stilling som naeste generation i Ny Endrupholm A/S, som sidste år tjente knap 23 mio. kroner.

Den kapitalsta­erke svinebonde tog pusten fra kollegerne, da han i foråret købte det største konkursbo nogensinde i dansk landbrug, Hedegård ved Grindsted. Købssummen er hemmelig, men kaempegård­en, hvis pompøse hovedbygni­ng er døbt Lille Amalienbor­g, blev sat til salg til 185 mio. kroner.

Med købet udvidede Martin Lund Madsen sin svineprodu­ktion til en kvart million dyr. Dags dato råder han over et areal på 2100 hektar. Selv laegger han ikke skjul på, at det er økonomi og effektivit­et, der styrer butikken. Økologi og den slags taler man ikke meget om i butikken.

Succesen og de store plustal gør ham til en efterspurg­t taler. Sidste år var det ham, der åbnede svineavler­nes årlige kongres.

Men i disse dage er det vejsagen, der fylder.

Vil køre mig traet

– Kommunen har i årevis forsøgt at køre mig traet med bunker af breve fra deres advokat. Jeg synes, det er grotesk, at man kan bruge så enorme summer af skatteyder­nes penge på at føre krig mod en borger, der står på sin grundlovss­ikrede ret.

– Jeg fatter ikke, at en liberal borgmester vil vaere sig selv bekendt!

– Nu har de fået en dom fra højeste sted, som gik dem imod. Alligevel forsøger de at køre sagen via en anden paragraf. Det er jo rystende, at den slags finder sted, siger Martin Lund Madsen.

 ??  ?? Her er Martin Lund Madsens afspaerrin­g af vejen, som blev landskendt i forgårs.
Her er Martin Lund Madsens afspaerrin­g af vejen, som blev landskendt i forgårs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark