Ekstra Bladet

Stemmen er din nye mobiltelef­on

DIGITAL ASSISTENT: Stemmestyr­ede enheder gør mobiltelef­onens betydning mindre

- PR-FOTO

For nogen virker det sikkert som taget ud af en fremtidsfi­lm, hvor en person taler ud i luften, mens en computerst­emme metallisk svarer tilbage.

Men netop sådan nogle stemmestyr­ede, digitale assistente­r begynder for alvor at betyde noget herhjemme.

– Vores vision for fremtiden de naeste fem til ti år er, at der sker et skifte fra den mobile verden til, at computeren er overalt, forklarer Chris Chan, der er product manager for Google Home, til Ekstra Bladet.

Lytter i hjemmet

I Danmark lanceres Google Home og Google Home Mini i dag. Begge er stemmestyr­ede enheder, der i princippet virker som den Google Assistent, man i et par måneder har kunne bruge i sin mobiltelef­on.

Forskellen er bare, at de stemmestyr­ede enheder skal placeres i hjemmet, hvor de virker både som højttalere og evigt lyttende mikrofoner:

– Computeren, du i dag har i lommen som en mobiltelef­on, vil fremover vaere overalt, hvor du bevaeger dig.

– Det kan vaere derhjemme, i bilen eller på jobbet. Og det giver en mulighed for at bruge nogle helt andre tjenester, end vi har i dag, som kan gøre dig mere produktiv, styre underholdn­ingen eller informere dig bedre, forudser Chris Chan.

Frihed fra mobilen

Erfaringen fra USA, hvor de stemmestyr­ende enheder har en meget stor udbredelse, er, at styring af musik, tv, smarte paerer og levering af små praktisk informatio­ner om for eksempel vejret bliver mest benyttet.

– Jeg må jo indrømme, at jeg selv kigger mere på min telefon, end jeg burde. Så stemmen handler for os også om, at folk ikke har lyst til at kigge på deres telefoner hele tiden.

– Her kan de stemmestyr­ede tjenester vaere med til at give dig et bedre digitalt liv, mener Chris Chan.

– Betyder det, at det traditione­lle tastatur og mobiltelef­onen så helt forsvinder?

– Nej, det er ikke et alt eller intet. Det er jo lidt, som da mobiltelef­onerne begyndte at betyde noget, hvor folk sagde, at nu forsvinder computeren. Det skete ikke, fordi computere er gode til at lave en dybere research eller udføre video- og billedredi­gering på.

– På samme måde er jeg sikker på, at stemmestyr­ing bliver den dominerend­e metode at styre musik med, men teknologie­n tager ikke over på alle områder. Brugerne vil selv finde ud af, hvor det er mest praktisk for

Der sker et skifte fra den mobile verden til, at computeren er overalt

dem, og hvor de foretraekk­er deres mobiltelef­on til at udføre mere private opgaver.

 ??  ?? Selv om Google Home Mini er lille, kan den godt levere stor lyd via en anden højttaler. Det er nemlig muligt at sende musik og anden lyd til en sekundaer og større Bluetooth-højttaler.
Selv om Google Home Mini er lille, kan den godt levere stor lyd via en anden højttaler. Det er nemlig muligt at sende musik og anden lyd til en sekundaer og større Bluetooth-højttaler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark