Ekstra Bladet

Anklaget prins til myrdets søn: Jeg kondolerer

- JESPER HJORTH jesper@eb.dk

Manden, der er under anklage for at stå bag mordet på journalist­en Jamal Khashoggi, udtrykte i går sin kondolence til den draebtes søn Salah.

Ifølge et lokalt nyhedsbure­au blev Khashoggis familie kaldt til et palads i hovedstade­n Riyadh, men kilder siger til The Independen­t, at tre af hans børn og hans kone for nogen tid siden flygtede fra landet.

Tilbage i Riyadh er imidlertid sønnen Salah, som ifølge AP haft udrejsefor­bud fra Saudi-Arabien, mens hans far var i eksil i USA.

Naegtede alt

Efter journalist­ens forsvinden, da han 2. oktober mødte op på det saudiske konsulat i Istanbul, naegtede SaudiArabi­en i ugevis ethvert kendskab til sagen.

Det blev haevdet, at Khashoggi ubemaerket havde forladt bygningen ad en bagudgang.

I weekenden erkendte saudiske talsmaend, at Khashoggi var død ved et uheld, mens han blev afhørt i konsulatet. En bortforkla­ring, der i i dagevis var forudsagt af amerikansk­e medier.

Mandag kaldte Saudi-Arabiens udenrigsmi­nister, Adel al-Jubeir, for første gang sagen for ’mord’. Det sker i et interview med den højreorien­terede amerikansk­e tv-station Fox News.

– Vi er besluttet på at straffe dem, som er ansvarlige.

Slyngel-operation

Han haevder videre, at aktionen ikke var sat i gang af kronprins Mohammed bin Salman, der regnes som Saudi-Arabiens staerke mand, og som Khashoggi var i et personligt modsaetnin­gsforhold til.

– Selv den øverste ledelse af vores efterretni­ngstjenest­e var ikke klar over dette, siger Adel al-Jubeir, som kalder drabet en ’slyngel-operation’.

18 personer sidder anholdt i Saudi-Arabien i sagen, heriblandt samtlige 15 medlemmer af den formodede dødspatrul­je, der ankom til Istanbul og konsulatet samme dag, hvor Khashoggi forsvandt.

Benaegtels­erne om kronprinse­ns rolle svaekkes staerkt af oplysninge­r til tyrkiske og amerikansk­e medier fra tyrkiske efterretni­ngskilder.

Ifølge disse oplysninge­r og mediernes egen research var flere maend fra den påståede dødspatrul­je med i kronprinse­ns livvagt og ledsagede ham på udlandsrej­ser. Derudover deltog en fremtraede­nde saudisk retsmedici­ner, der skal have parteret Khashoggis lig.

Flere af de 15 har rang af general i Saudi-Arabien, sagde Tyrkiets praesident Erdogan i går i sin tale i landets parlament. Han anklagede dog ikke direkte kronprinse­n for at stå bag drabet.

Trump i klemme

Saudi-Arabien og kronprins Mohammed bin Salman er blandt USA’s vigtigste allierede i Mellemøste­n.

Adspurgt om han tror på saudiernes forklaring, siger praesident Trump.

– Jeg er ikke tilfreds med det, jeg har hørt.

Trump talte søndag i telefon med kronprinse­n.

– Han siger, at han ikke er involveret. Kongen heller ikke, meddelte Trump til USA Today.

Ifølge AP afviste Trump at kommentere, om han tror på kronprinse­ns benaegtels­er.

Men hvis kongehuset­s deltagelse i mordet kan bevises, siger Trump:

– Jeg vil blive meget vred over det. Vi må se.

Vi er besluttet på at straffe dem, som er ansvarlige

 ?? FOTO: SPA/RITZAU SCANPIX ?? Khashoggis søn er inviteret til at hilse på kronprinse­n. På nettet bliver prins Salman sammenlign­et med den irakiske diktator Saddam Hussein, der yndede at lade sig fotografer­e med gidsler.
FOTO: SPA/RITZAU SCANPIX Khashoggis søn er inviteret til at hilse på kronprinse­n. På nettet bliver prins Salman sammenlign­et med den irakiske diktator Saddam Hussein, der yndede at lade sig fotografer­e med gidsler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark