Ekstra Bladet

Skal vi finde os i det

-

Så er julehalløj­et i gang igen. Jamen, hvad skal al den kommers til? Over to måneder før tid?

Jo, Salling og Coop og andre har sat sig sammen og er blevet enige om, at cirka midt-oktober vil vaere en god måned at starte alt juleriet. Hver isaer siger de, at de må starte nu, ellers får konkurrent­erne et økonomisk forspring, og det ville jo vaere forfaerdel­igt.

Men hvad nu, hvis Salling og Coop blev enige om, at først at starte 15. november naeste år? Hvilken naiv tanke … I min familie har vi valgt at boykotte alt julekøb indtil den dato – vi skal nok nå det endda. Det er en styghed, at vi fra nu af skal bombardere­s med juletilbud hver eneste dag således, at når juleaften endelig oprinder, er vi i den grad traette og kede og lede af julen og alt dens vaesen. Skal vi finde os i det?

Julen er en kristen højtid, der ikke skal udnyttes kommerciel­t.

Derfor; lad vaere med at købe så meget som en eneste klejne før 15. november!

Fem uger må vaere nok til Salling og Coop. De og andre har i den grad vaeret med til at ødelaegge en smuk tradition for ussel mammons skyld. Skal vi finde os i det?

Odd Høyholm Dalstrøget 101 Dyssegård Jeg frygter faktisk for mit liv. Jeg frygter, at det bliver overtaget bid for bid af ligegyldig­e videoer, sponsorere­de indlaeg og politisk propaganda.

Efter min iPhone gik i stykker, har jeg nu i to en halv måned brugt en gammel Nokia-telefon.

Jeg indrømmer gerne, at jeg frygtede hverdagen uden smartphone. Jeg fandt tanken om at gå udenfor uden underholdn­ing ubehagelig.

Heldigvis viste mine egne tanker sig at vaere fin adspredels­e, og jeg ved ikke, hvorfor jeg troede, mine egne ideéer og fantasier skulle undertrykk­es af en omklamrend­e trang til konstant opmaerksom­hedsfordre­jning – men det gjorde jeg.

De sidste to en halv måned har fået mig til at laese flere bøger, lave flere kreative projekter og i det hele taget ’vaere mere i nuet’, hvor klichefyld­t det end lyder.

Jeg er faktisk bange for, at vi retter vores opmaerksom­hed så meget mod telefonen, at det gør os distancere­de fra virkelighe­den og de samfundsma­essige problemer.

Jeg føler mig helt saer, når jeg kigger mig omkring i bus 8A, og alle sidder med bøjede nakker, som var det en dystopisk film fra 80’erne om det fjerne årtusinde, som jeg nu bliver tvangsindl­agt til at stirre på.

Jeg håber dog på, jeg kan beholde den gamle mursten, så jeg kan prioritere tid til sådan noget som det her.

Den tid, vi bruger i hverdagen, bliver det, vi bruger vores liv på.

Sofie Nissen Parmagade København S

Jeg indrømmer gerne, at jeg frygtede hverdagen uden smartphone

 ?? FOTO: MORTEN LAU NIELSEN ?? Det er upassende, når butikkerne­s julehandel skydes i gang allerede midt i oktober, skriver Odd Høyholm på denne dag, hvor der er praecis to måneder til juleaften.
FOTO: MORTEN LAU NIELSEN Det er upassende, når butikkerne­s julehandel skydes i gang allerede midt i oktober, skriver Odd Høyholm på denne dag, hvor der er praecis to måneder til juleaften.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark