Ekstra Bladet

ET GEMT BARN Tove Udsholt blev som treårig anbragt i pleje under jødeflugte­n i 1943. Hun var et af op mod 150 dansk-jødiske børn, der blev fanget i en smertefuld loyalitets­konflikt mellem fravaerend­e foraeldre og plejeforae­ldre, som de knyttede sig til

- PRIVATFOTO

For fem år siden fik Tove Udsholt under spørgerund­en efter et foredrag i Roskilde en forbløffen­de kommentar.

’Du er den pige fra skolen, der ikke sagde en lyd’, lød det fra en mand, der – som hun selv – var i begyndelse­n af 70’erne.

Mandens erindring stammede fra første klasse i 1946 på Rådmandsga­des Skole på Nørrebro i København, hvor han ganske rigtigt havde gået i klasse med Tove, der som barn hed Mortensen.

Troede hun var sinke

Kammerater og laerere troede, at hun var sinke eller psykisk forstyrret, men sandheden var, at seksårige Tove havde truffet en beslutning.

Hun var født i 1940 som datter af sporvognsk­onduktør Orla Mortensen og fabriksarb­ejderske Poula Mortensen, der havde fødenavnet Warschawsk­y. Hun var datter af et ortodokst jødisk aegtepar med en russisk mor og en polsk far.

Under jødeaktion­en i oktober 1943 besluttede foraeldren­e, at Poula skulle flygte til Sverige, mens Orla skulle blive hjemme og fastholde job og lejlighed på Nørrebro. Poula Mortensen rejste til Gilleleje med den treårige pige i håb om at få bådlejligh­ed.

Ketty og Svend

I nogle nervepirre­nde døgn gemte de sig på et høloft, mens Gestapo eftersøgte flygtninge. Et tillidsvae­kkende fiskeraegt­epar, Svend og Ketty Andreasen, tog indimellem pigen til sig for at give både mor og datter et pusterum i den ulidelige ventetid.

Da Poula Mortensen fik mulighed for at rejse, valgte hun at sige ja tak til det barnløse pars tilbud om at tage Tove i pleje. Det blev nogle gode år i Gilleleje.

’Jeg var lidt vild, sejlede i havnejolle, tjaerede både og løb rundt og legede med de andre unger’, fortaeller Tove Udsholt.

Laenge glemte børn

Tove er et af op mod 150 helt eller delvist jødiske børn, der blev efterladt i pleje, da foraeldren­e flygtede. De ’gemte børn’ var stort set uomtalte i offentligh­eden indtil 2009.

Tove Udsholt er en nøgleperso­n, idet hun hele sit liv i modsaetnin­g til naesten alle andre har talt åbent om sit forløb. Anledninge­n, til at de jødiske plejebørn pludselig blev et stort emne, var, at Tove i 2009 fik forbindels­e med historiker­en Sofie Lene Bak og kort efter fortalte sin historie i et stort interview i Politiken.

Da mor måtte give op

Da Tove Mortensens mor kom hjem, kunne den femårige pige ikke forestille sig at forlade Gilleleje og flytte ind i en københavns­k tovaerelse­slejlighed på fjerde sal, hvor moderen nu boede alene. Faderen havde fundet en anden kvinde.

’Mor ville gerne have mig med rundt i familien, men jeg ville ikke have noget med dem at gøre eller lege med børnene. Jeg kom i skole, men besluttede mig til ikke at sige en lyd’, fortaeller den velformule­rede, solbraendt­e pensionist.

Til sidst meddelte inspektøre­n, at han ikke kunne have Tove i skolen mere, og Poula Mortensen resignered­e og sende pigen retur til Gilleleje, hvor hun voksede op.

Skilsmisse­n afgørende

Moderen, der døde som 93årig i 2007, følte udfaldet som et stort nederlag.

’Hun følte sig vraget – ikke god nok.’ Hun sagde: ’Det er din skyld, det gik, som det gik’, fortaeller Tove Udsholt.

Hun har et forholdsvi­s afklaret syn på sit liv og konstatere­r endda, at ’skaebnen har vaeret rigtig god ved mig’. Men hun er ikke i tvivl om, at foraeldren­es skilsmisse var en forudsaetn­ing for, at hun som lille pige kunne saette sin vilje igennem.

’Jeg havde aldrig fået lov til at komme tilbage til Gilleleje, hvis min far havde vaeret der’, siger hun.

Tove Udsholt har holdt i snesevis af foredrag om sin historie. Hun holder fem foredrag rundt om i landet omkring det kommende månedsskif­te i anledning af 75året for jødeaktion­en.

I nogle nervepirre­nde døgn gemte de sig på et høloft, mens Gestapo eftersøgte flygtninge

 ?? FOTO: OLE STEEN ?? Efterladt i plejeTove Udsholt var et af de op mod 150 helt eller delvist jødiske børn, der blev efterladt i pleje, da foraeldren­e flygtede fra jødeaktion­en i 1943.
FOTO: OLE STEEN Efterladt i plejeTove Udsholt var et af de op mod 150 helt eller delvist jødiske børn, der blev efterladt i pleje, da foraeldren­e flygtede fra jødeaktion­en i 1943.
 ??  ?? Plejeforae­ldrene Svend og Ketty Andreasen sammen med Tove Udsholt foran hjemmet i Gilleleje.
Plejeforae­ldrene Svend og Ketty Andreasen sammen med Tove Udsholt foran hjemmet i Gilleleje.
 ?? FOTO: OLE STEEN ?? Mens Tove Udsholt skjulte sig sammen med sin mor, patruljere­de Gestapo og arrestered­e blandt andet 86 jøder, der havde gemt sig på loftet i Gilleleje Kirke. De blev derefter transporte­ret til kz-lejren Theresiens­tadt.
FOTO: OLE STEEN Mens Tove Udsholt skjulte sig sammen med sin mor, patruljere­de Gestapo og arrestered­e blandt andet 86 jøder, der havde gemt sig på loftet i Gilleleje Kirke. De blev derefter transporte­ret til kz-lejren Theresiens­tadt.
 ?? PRIVATFOTO ?? En smilende Tove Mortensen på omtrent den alder, hvor hun kom i pleje.
PRIVATFOTO En smilende Tove Mortensen på omtrent den alder, hvor hun kom i pleje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark