Ekstra Bladet

HELLERE BILLIGERE GR

MUMS: Hvis afgiften på slik og chokolade bliver sat ned, kan danskerne se frem til både bedre og billigere chokolade. Men det er ikke nødvendigv­is en god ide

- LASSE MIKKELSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN lm@eb.dk

I Frellsens chokoladeb­iks på Strøget i det indre København, bliver der hver dag langet chokolade over disken til laekkersul­tne kunder, der måtte overgive sig til fristelsen for noget laekkert til den søde tand.

Her ligger den ene indbydende chokolade i montren og lokker efter den anden, mens flødebolle­rne med marcipanbu­nd indtraenge­nde plager om at komme med kunderne hjem.

De kunder, der laegger turen forbi den lille butik, er dog usikre på, hvorvidt Dansk Folkeparti­s nye forslag om at saette afgiften på slik og chokolade ned, er en god idé.

Folk vil købe mere

Forlagsred­aktør Marianne Nordlunde er inde for at købe en lille gave i form af lidt delikat chokolade, da Ekstra Bladet møder hende. Hun mener, at det kan få en negativ effekt på sundheden, hvis forslaget bliver en realitet.

– Jeg synes, det lyder som en dårlig ide at saenke afgiften, fordi så vil folk bare købe mere af det.

Den holdning deles af Eva, der er inde for at købe lidt laekkert, som hun kan dele med familien derhjemme. Hun mener, at man i stedet burde saenke afgiften andre steder.

– Man skulle saenke momsen på frugt og grønt. Det ville jeg gå ind for.

Gave til danskerne

På direktions­gangen i Frellsen hilser man DF’s forslag om at saenke afgiften på slik og chokolade velkommen. Ja, man betragter det faktisk som en gave til den danske befolkning, hvis politikern­e på Christians­borg tør give afgiften et ordentlig hak på tuden.

– Da jeg startede i 1998, var afgiften dengang på 11,20 kroner. Siden da er den blevet sat op flere gange, og nu er afgiften på 25,97 kroner, fortaeller direktør i Frellsen, Peter Frellsen, Bladet.

En af dem, vi møder på gaden, der kan se fornuften i at saenke afgiften, er Claus Olsen. Han har altid syntes, at afgiften på slik og chokolade er et indgreb på folks frihed.

– Hvis folk vil dø af hjertesygd­omme, så må de selv om det, siger han.

Selvom folk skal have deres egen frie vilje, forudser han ikke, at en saenkelse af afgiften vil få den store indflydels­e på salget af søde sager.

– Det tror jeg ikke. Så skal afgiften virkelig saenkes, så prisen falder helt vildt, er konklusion­en. til Ekstra

Vil bekaempe kriminalit­et

Ifølge DF’s finansordf­ører, René Christense­n, så er formålet med at saenke afgiften at gøre livet svaerere for dem, der tjener ulovlige penge på at importere slik og chokolade til Danmark fra for eksempel Sverige.

Det argument vaekker ikke meget forståelse hos kunderne i Frellsen.

– Den køber jeg ikke. Jeg taenker, at folkesundh­eden vejer tungere, fortaeller Pia Jellerup, der til daglig er sundhedspl­ejerske.

Anderledes forholder det sig for Peter Frellsen, der anerkender problemati­kken med den ulovlige import af slik, der har haft stor økonomisk påvirkning for forretning­en.

– Da jeg startede for 20 år siden, der udgjorde en tredjedel af vores omsaetning slik. Det er i dag under fem procent af vores omsaetning. Vi kan ikke saelge slik mere, fordi slik bliver solgt illegalt på ethvert gadehjørne, fortaeller Peter Frellsen.

Afgiften skal helst vaek

Selvom chokolade-direktøren glaeder sig over forslaget om billigere slik og chokolade, så skal afgiften saenkes markant, før det vil have en effekt.

– Jeg vil sige, at hvis vi skal kunne saenke prisen ude i vores butikker, så skal den saettes maerkbart ned. Jeg taenker minimum 25 procent.

– Den allerstørs­te effekt vil man se, hvis afgiften på chokolade blev halveret eller helt afskaffet. Så vil det virkelig vaere noget, som man ville laegge maerke til på priserne rundt omkring, siger direktør Peter Frellsen.

Jeg vil sige, at hvis vi skal kunne saenke prisen ude i vores butikker, så skal den saettes maerkbart ned

 ??  ?? Masser af guf på hylderneSu­ndhedsplej­erske Pia Jellerip er ikke sikker på, at det er så smart at saenke afgiften på slik og chokolade. Hun mener, det sender et forkert signal om sundhed til befolkning­en.
Masser af guf på hylderneSu­ndhedsplej­erske Pia Jellerip er ikke sikker på, at det er så smart at saenke afgiften på slik og chokolade. Hun mener, det sender et forkert signal om sundhed til befolkning­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark