Ekstra Bladet

Rød alarm på hendes pas

-

Det er uvist, hvor Britta Nielsen praecis befinder sig. Ifølge Henning Bang Fuglsang Madsen, som er lektor i internatio­nal ret ved Syddansk Universite­t, kan hun ikke krydse graenseove­rgange uden at blive anholdt, når hun er eftersøgt gennem Interpol med en såkaldt rød alarm.

– Når hun får scannet sit pas i en paskontrol, bliver hun automatisk tjekket i alle registre, herunder Interpol. En rød alarm betyder, at personalet vil blive adviseret, og så vil hun blive anholdt på stedet.

– Det gaelder også, hvis politiet i et andet land skulle møde hende i anden sammenhaen­g, forklarer han.

En mulig udfordring

– Sker anholdelse­n eksempelvi­s i Sydafrika, som har tiltrådt Europaråde­ts konvention om udlevering, har de danske myndighede­r 60 dage til at levere de oplysninge­r, der skal bruges for, at de sydafrikan­ske myndighede­r kan tage stilling skal udleveres, han.

– Sker det i et land uden udlevering­saftale, vil det vaere Udenrigsmi­nisteriet flankeret af Justitsmin­isteriet, der skal prøve finde en diplomatis­k løsning for at få hende udleveret – og det kan blive en udfordring, som vi eksempelvi­s har set med Amdi Petersen i Mexico, konstatere­r Henning Bang Fuglsang Madsen. til, om der fortsaette­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark