Ekstra Bladet

Undskyld jeg bruger nogle af statens penge

-

antal politikere behandler ET STIGENDE mine indtaegter, som var de statens og kommunens ejendom. Jeg lider åbenbart af en vrangfores­tilling, hvis jeg tror, at jeg har førsteret til pengene, bare fordi jeg selv har skaffet dem. Undskyld.

ikke mine penge DET ER FAKTISK

– men en del af faellesska­bets. Det mener både Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen, skønt de siger, at socialisme ligger dem fjernt. De går begge ind for, at det berømte råderum på 40 milliarder kr. indtil 2025 skal fyres af på større offentlige udgifter. Det er ikke på tale at lade skatteyder­ne beholde pengene. Det ville ellers se kønnere ud at klippe os i stedet for at flå os.

er det en U-vending, der vil HISTORISK noget. Tulles kurs går stik modsat Mogens Glistrups vision om at blive minister for afvikling af offentlig virksomhed. Senere videreført­e Pia Kjaersgaar­d den skattekrit­iske linje mere stilfaerdi­gt, indtil hun brød med Glistrup og under nyt partinavn blev mere opslugt af de fremmede end af danskernes privatøkon­omiske vilkår.

vovede at ANDERS FOGH RASMUSSEN lette skatten i sin første regeringsp­eriode 2001-2005 – og hans efterfølge­r, Lars Løkke, står for andre lempelser på samlet 16 milliarder kr. over de seneste tre år. Men lettelsen er kamufleret som forlaenget adgang til håndvaerke­rfradrag og et saerligt fradrag for overhovede­t at have et job. Rene lettelser i indkomstsk­atten vover Løkke sig ikke ud i, for han slipper aldrig gennem Dansk Folkeparti­s baelte af kviksand, hvad det angår. 40 milliarder kr. er elles nok til, at man kunne skubbe topskatteg­raensen ned på 40 pct., hvilket givetvis ville få én og anden til at øge arbejdsind­satsen.

skal der holdes MEN SENEST TIL FORÅRET folketings­valg. Derfor agiterer Løkke for større offentligt forbrug, for han tror, at gavmildhed over for de svageste kan forlaenge hans tid i Statsminis­teriet. Og snøvlet i Finansmini­steriet, Kristian Jensen, skal ingen skattetrae­t dansker ønske forfremmet, for han er lige så forgabt som de andre i at købe sig stemmer ved at love højere socialtaks­ter.

OM, at jeg engang DET MINDER MIG spurgte davaerende statsminis­ter Poul Schlüter, hvorfor han ikke førte valgkamp på lavere skatter.

Svaret lød: – I Danmark kan man ikke vinde valg på løfter om lavere indkomstsk­at, for de fleste får mere fra det offentlige, end de betaler til faellesska­bet, så de har ingen interesse i at gøre offentlige kasser mindre.

med en syg humor er det FOR FOLK grinagtigt, at Løkke er bedre til at sige som en socialdemo­krat, end Helle Thorning-Schmidt var. Det er naesten glemt, så lad mig minde om, at hun som regeringsc­hef nedsatte topskatteg­raensen og finansiere­de øvelsen ved at beskaere dagpenge, førtidspen­sion og kontanthja­elp. Husker laeseren, at hun formelt både før, under og efter de asociale indgreb kaldte sig socialdemo­krat?

Ny dansk skattepoli­tik er altså karakteris­eret ved, at røde regeringer er flinkere til at give indkomstsk­attelettel­ser end blå. Ovenikøbet tager sosserne pengene til lettelsern­e fra de fattigste.

S og V står ubrydeligt ER DER NOGET, sammen om, er det at indrette skattelovg­ivningen stadig mere komplicere­t. De seneste skandaler skyldes ikke kun, at mange af skattevaes­enets ansatte er tungere i bagdelen end i baghovedet. Ustandseli­gt føjes nye tusinder af bestemmels­er til det i forvejen tyngende regelsaet.

Er der noget, S og V står ubrydeligt sammen om, er det at indrette skattelovg­ivningen stadig mere komplicere­t

hvordan skiftende politiske MEN UANSET flertal snørkler nyere dansk skattepoli­tik sammen, er der altid tale om små variatione­r på bundlinjen. Grundskava­nken – at vi i knivskarp konkurrenc­e med svenskerne har lagt os på verdens højeste niveau – slipper vi aldrig af med.

Det vil slet ikke ske i denne runde, hvor Venstre og Socialdemo­kratiet kappes om at fedte for Dansk Folkeparti – som på sin side desperat slås for at lokke forhenvaer­ende socialkamm­erater til at stemme på Dansk Folkeparti, ligesom de gjorde i 2015.

med glaede, sagde Vilhelm BETAL DIN SKAT Buhl, der var socialdemo­kratisk statsminis­ter i 40’erne og inden da skattedire­ktør.

De, der finder dét muligt, har virkelig meget at glaede sig over.

 ?? FOTO: BAX LINDHARDT/RITZAU SCANPIX ?? Er de penge, du tjener, dine egne, eller tilhører de faellesska­bet?
FOTO: BAX LINDHARDT/RITZAU SCANPIX Er de penge, du tjener, dine egne, eller tilhører de faellesska­bet?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark