Ekstra Bladet

JENS GAV SIG UD FOR

UNDERCOVER I TERROR-NETVAERK: Dansk forfatter brugte falsk profil til at kontakte lokkeduer i Islamisk Stat. Hans konklusion er klar: Terroriste­rne er mega farlige, og de kommer igen

- TORSTEN RUUS

’Hvem er du?’

Det spørgsmål fra en af jihadnetva­erket Islamisk Stats kvindelige lokkeduer på internette­t udløste hver gang et stik af spontan aengstelse hos Jens Strandbyga­ard.

Den danske forfatter og itekspert anede ikke, hvad han skulle skrive tilbage. Hans tvivl fik hver gang Umm Kattab, Umm Abdillah, eller hvad de ellers kaldte sig, til at lukke af.

Kort efter var de otte eller ni kvinders Twitter-profiler og sporene efter dem vaek.

– De var ekstremt forsigtige i hverveproc­essen og tog ingen chancer.

– De var tydeligvis effektivt instrueret i, hvad de skulle holde øje med, fortaeller den 47-årige aarhusiane­r to år senere over en staerkt krydret shawarma på Nørrebro i København.

I et forsøg på at skaffe sig insidervid­en til sin nye thrillerro­man, ’Jihadbrude­n’, der handler om de krigeriske islamister­s metoder til at lokke vestlige piger til at gifte sig med arabiske jihadkrige­re, havde den danske forfatter i 2015 taget en dristig beslutning.

Jens Strandbyga­ard oprettede en Twitter-profil og udgav sig for at vaere en anden. En dansk teenagepig­e.

– Jeg gav mig ud for at vaere en konvertere­t pige, der gerne ville vaere jihadbrud, fortaeller han.

Gravede dybt i mørket

Den danske forfatter til nu tre spaendings­romaner er itekspert og kender med egne ord de fleste af nettets krinkelkro­ge. Han er ved siden af sit forfatters­kab direktør for selskabet Gekkobrain, og han var en af branchens første pionerer i 90’erne.

Den knowhow kom for alvor Jens Strandbyga­ard til gode i forarbejde­t til ’Jihadbrude­n’.

I tre år fra 2014 gravede han på de sociale medier, trawlede igennem det mørke internet på Thor-browseren, laeste online-magasiner som Dabiq og Rumiyah og så militante propaganda­videoer. Researchen gjorde ham bid for bid klogere på jihadiste nes tankegang og hemme ge genveje ind til Islamis Stats kerne i den syriske b Raqqa.

Jens Strandbyga­ard tra også på danskere, som er fo trolige med IS og har vaere Syrien. Hvem de er, har ha lovet at holde for sig selv.

Krigerne opgiver aldrig

Ud af arbejdet har Jen Strandbygg­ard realiser sin tredje roman. Den er ne op udkommet på Byens Fo lag og følger i haesblaese­nd stil en naiv, purung dansk p ges vej fra Aarhus til et he vede af vold og ydmygelser Raqqa som en topterrori­s anden jihadhustr­u.

Det hele munder ud i e dramatisk og blodig re ningsaktio­n sat i vaerk af e fiktiv sognepraes­t med e fortid i det danske frømand korps.

Min research i de seneste tre år fortaeller mig, at de aldrig giver op. De har gang i en djaevelsk, langsigtet plan

 ??  ?? Under radaren Jens Strandbyga­ard slentrer forbi N på at samle stof til sin nye roman, ’J
Under radaren Jens Strandbyga­ard slentrer forbi N på at samle stof til sin nye roman, ’J
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Jens Strandbyga­ard indtager dagens ret på Nørrebrore­staranten Kosk Kebab i København.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Jens Strandbyga­ard indtager dagens ret på Nørrebrore­staranten Kosk Kebab i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark