Ekstra Bladet

Turde ikke se det allervaers­te

-

Jens Strandbyga­ard beskriver i romanen ’Jihadbrude­n’ i detajler, hvordan en IS-officer mishandler kvinder i en kaelder i Raqqa.

I virkelighe­den undgik han selv i sin research til romanen at se de mest ekstremt voldelige videoer med tortur, voldtaegte­r og drab i internette­ts svaert tilgaengel­ige mørke.

– Det allervaers­te ville jeg ikke se. Man risikerer jo, at billederne bliver haengende, siger Jens Strandbyga­ard, som fastholder, at der er fuld daekning for uhyrlighed­erne, men at han som forfatter har opdigtet de brutale scener i sin bog.

– Har din holdning til Islamisk Stat og de terroriste­r, der draeber uskyldige, aendret sig?

– Nej. De mennesker skal straffes hårdt. De vaerste af dem skal nedkaempes og dø. Så enkelt er det, hvis du spørger mig.

– Har du på noget tidspunkt vaeret bange for, at islamister­ne vil komme efter dig?

– Nej. Jeg generer jo ikke profeten Muhammed eller islam som sådan. Jeg har respekt for deres religion.

Jens Strandbyga­ard har flere romaner om frømanden og praesten Daniel Vest på trapperne. Men han har ikke taenkt sig igen at grave sig dybt ned i stoffet om Islamisk Stat og jihad-terrorisme.

– Det laegger jeg bag mig. Det har faktisk vaeret meget ubehagelig­t at dykke ned i.

– Hvordan tror du, at laeserne vil tage imod romanen. Bliver den en salgssucce­s?

– Ja, det er jeg overbevist om. Det har vaeret vigtigt for mig, at det ikke bare er et actionbrag, men en historie med håb og dybde. Jeg synes faktisk, det er en pissegod bog.

 ?? FOTO: HUSSEIN MALLA/AP ?? En syrisk kampsoldat på husundersø­gelse i den krigsramte by Raqqa i forbindels­e med nedkaempni­ngen af Islamisk Stats højborg i 2017.
FOTO: HUSSEIN MALLA/AP En syrisk kampsoldat på husundersø­gelse i den krigsramte by Raqqa i forbindels­e med nedkaempni­ngen af Islamisk Stats højborg i 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark