Ekstra Bladet

Jamen, der er jo ingen, der kan lide mig

Silas Holst kaemper stadig med følgerne af mange års mobning. Nu forsøger han at hjaelpe andre i et nyt TV3-program

- JULIE KRAGH jkr@eb.dk

Det startede helt uskyldigt. Første skoledag spurgte en klassekamm­erat den seksårige Silas Holst, om han var en dreng eller en pige.

Men det udviklede sig hurtigt. Hele skolen gik ifølge den nu 35-årige Holst med på historien om, at han var en pige, han kom på de såkaldte ’dødslister’ sidste skoledag og vaerst af alt – blev kaldt en ’bøsserøv’.

I dag husker den populaere danser og skuespille­r tilbage på hele skoletiden som ét langt overgreb, og de mange år med daglig mobning har efterladt ham med en følelse af ikke at vaere god nok, som han stadig kaemper med hver eneste dag.

– Det, tror jeg, alle, der er blevet mobbet, gør. Det følger en resten af livet, fortaeller han til Ekstra Bladet.

Ondt i selvtillid­en

Det er efterhånde­n mange år siden, at Holst, der blev landskendt som danser i 'Vild med dans', begyndte at insistere på at tale om mobning. Nu gør han det igen.

I går havde programmet ’Vi er bare maend’ premiere på TV3, og her er Silas Holst vaert og coach for en raekke maend med ondt i selvtillid­en.

Noget, som han i den grad kan identifice­re sig med.

– Hver morgen, når jeg vågner, får jeg en impulsiv tanke: ’Jamen, der er jo ikke nogen, der kan lide mig’. Det er ligesom en kamp hver dag, at jeg føler, at jeg skal overtale folk til at kunne lide mig, forklarer han helt aerligt.

Det er absurd for mig

– Det er også derfor, jeg har sådan et behov for at gå ud og tale om det. Jeg har brug for at se daemonerne i øjnene hver dag. Ellers ville jeg føle, at jeg gav op - og det er ikke en mulighed, tilføjer han.

– Mange danskere har nok en opfattelse af dig som succesfuld. Kan du forstå, hvis folk synes, det er lidt paradoksal­t, at du også kaemper med selvtillid­en, når de er vant til at se dig stille dig frem på en scene?

– Ja, det forstår jeg godt, men det er omvendt også absurd for mig at høre, at det er sådan andre folk ser mig, for det står i skaerende kontrast til, hvordan jeg ser mig selv. Og når jeg kører hjem fra en forestilli­ng, får jeg stadig følelsen: ’Yes, du klarede den!’ Selvom det er forestilli­ng nummer 368.

– Jeg tror aldrig, jeg når til et punkt, hvor den ikke er der, men det gør mig heller ikke så meget. Modstand er en god drivkraft, så det gør mig ikke noget, at den ikke forsvinder helt. Bare jeg kan tøjle den.

Smider tøjet på Smukfest

Jeg har brug for at se daemonerne i øjnene hver dag

For at nå så langt har Silas gået ’uhyggelig meget'’ til psykolog, han bruger sine foredrag og fortaellin­ger om mobning som en slags selvterapi, og nu giver han altså sine bedste råd videre til en gruppe voksne maend i bedste sendetid.

Målet med programmet af at give dem nok tro på dem selv til, at de kan smide tøjet på en scene på Smukfest.

’Vi er bare maend’ bliver sendt torsdage klokken 21 på TV3

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Silas føler stadig, at han har meget at indhente efter flere år, hvor han med egne ord ’overlevede i stedet for at leve’.
FOTO: HENNING HJORTH Silas føler stadig, at han har meget at indhente efter flere år, hvor han med egne ord ’overlevede i stedet for at leve’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark