Ekstra Bladet

TABTE 30 KILO PÅ 100 DAGE

FRA 144 TIL 114 KILO: Et år i Australien havde sat sine spor på 25-årige Tobias’ krop, men så fik hans mor ham til kostvejled­er

- LASSE MIKKELSEN FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN lm@eb.dk

Tobias’ dage lignede hinanden. Han var fanget i et spind af rutiner, og kalorieind­taget lå stadig omkring de 10.000, som han var vant til fra tiden som elitesvømm­er. Det betød, at han spiste større maengder mad end de fleste andre mennesker – også når det kom til junkfood.

Fra at vaere kendt blandt venner som en bomstaerk fyr var Tobias Nissen Sandager efter en alvorlig sygdom langt fra fordums styrke. Det hjalp heller ikke, at han havde levet lidt for godt under et sabbatår i Australien.

– Inden jeg tog til Australien, vejede jeg måske 130 kilo, men jeg arbejdede som brolaegger og var i god form. Da jeg kom hjem, havde jeg fået flere dårlige kilo på kroppen og en MRSA-infektion, der tog kraefterne fra mig, fortaeller Tobias, som vejede 144 kilo, da vaegten var på sit højeste i foråret 2018.

Holdt sig fra vennerne

De ekstra kilo betød, at Tobias ikke have lyst til at dukke op, når vennerne inviterede ham.

– Jeg var ude og spise med min mor en dag.

Jeg fortalte hende, at jeg var inviteret til et event med nogle, som jeg havde vaeret svømmetrae­ner for, inden jeg tog til Australien, og at jeg ikke rigtig havde lyst til at deltage.

Det bed Tobias’ mor maerke i, og kort tid efter foreslog hun, at de tog kontakt til en kostvejled­er og fik lavet en kostplan.

– Det skulle jeg lige taenke over. Min første reaktion var, at det ville jeg gerne, men som alle andre, der har vaeret på kur, ved, så starter man en slankekur hver eneste mandag, og den er overstået cirka hver eneste tirsdag, lyder det fra Tobias, der dog endte med at tage imod tilbuddet.

Efter et par tilløb på at følge kostplanen besluttede Tobias sig for at flytte hjem til sin mor i Birkerød. Herefter begyndte vaegttabet at tage fart.

Har altid vaeret stor

Med støtte fra sine familie fulgte han slavisk den kostplan, han havde fået lavet af sin kostvejled­er. Igennem årene havde han opbygget en stor muskelmass­e via svømning og styrketrae­ning, og det betød, at han skulle spise masser af kød.

Tobias har altid vaeret en stor fyr, men det har aldrig generet ham. Fra han var 1819 år styrketrae­nede han op mod to gange om dagen, og med det fulgte en kampvaegt på 125 kilo, der gjorde ham ideel som amerikansk fodboldspi­ller.

– Jeg har altid vaeret kaempestor, og det var en del af min identitet. Det begyndte først at genere mig, da jeg følte mig tyk frem for staerk.

Studiet blev motivation­en

I horisonten naermede sig et liv som studerende i Idraet og Sundhed på Syddansk Universite­t i Odense. Der var ingen tid at spilde.

– Hvis jeg skal stå og praedike sundhed for nogen, skal jeg ikke selv ligne en skinke, siger Tobias selvkritis­k.

Lidt over tre måneder varede kuren og den første måned, der var den svaereste. Alkohol, sukker og tomme kulhydrate­r var strengt forbudt, og det skulle kroppen lige vaenne sig til.

– Fem dage efter, jeg var begyndt på kuren, var jeg til en konfirmati­on, hvor der var slik og is. Jeg rørte det ikke, men jeg koldsvedte. Jeg var panisk. Jeg forestille­r mig, der ligesom at holde op med at ryge.

’Snydedage’

For hver ti kilo, han tabte, fik han en hel dag, hvor han måtte ’snyde. Det var med til at holde motivation­en kørende:

Det begyndte først at genere mig, da jeg følte mig tyk frem for staerk

Hvis jeg skal stå og praedike sundhed for nogen, skal jeg ikke selv ligne en skinke

– ’Snydedagen’ lå ofte i weekenden, så jeg startede med at sove laenge, og så tog jeg med mine foraeldre på buffet-restaurant, hvorefter jeg blev rullet hjem.

Selvom Tobias har smidt 30 kilo, har han ikke smidt de sidste kilo endnu. Målet er at nå en vaegt et sted mellem 100 og 105 kilo.

– Lige nu vejer jeg 112 kilo. Vaegttabet går lidt langsommer­e, efter jeg er startet på universite­tet, men det er med vilje. Der er en masse sociale arrangemen­ter, som jeg gerne vil deltage i. Jeg har haft den mest røvsyge sommer uden alkohol og sukker, men jeg har ikke fortrudt det, lyder konklusion­en fra Tobias, der forbeholde­r sig retten til at skeje lidt ud en dag om ugen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark