Ekstra Bladet

HAERVAERK ANTAENDTE KONFLIKT

Holbaek plages af voldelige sammenstød mellem Bandidos og en unavngiven gruppering med rødder i ghettobeby­ggelse

- CARSTEN NORTON LINETTE KRØGER JESPERSEN SUNE FISCHER cno@eb.dk; linette@eb.dk; fish@eb.dk

Haervaerk mod en café i Holbaek begået i juli blev ifølge politiets vurdering gnisten, der antaendte en igangvaere­nde konflikt mellem Bandidos og en unavngiven gruppering i Holbaek.

Det fremgår af begrundels­en bag Holbaek Kommunes beslutning om at forbyde Bandidos at forsamle sig i deres klubhus i Østerstrae­de 4, som Ekstra Bladet har fået indblik i. Forbuddet trådte i kraft 22. oktober.

Efter haervaerks­episoden blev tre personer med relationer til Bandidos MC West City sigtet i sagen.

Bevaebnet med jernrør

I dagene efter var der ifølge politiet optraek til haevnaktio­ner, og stemningen var anspaendt. Flere personer samledes på Markedspla­dsen i Holbaek. Nogle af de tilstedeva­erende var bevaebnet med jernrør.

Pladsen ligger taet på rockernes klubhus i Østerstrae­de. Det er politiets vurdering, at ejendommen var udset som mål for en gengaeldel­sesaktion.

Siden har der vaeret en lang raekke voldelige sammenstød mellem rockerne og den unavngivne gruppering, der har rødder i det såkaldte Vangkvarte­r, hvilket 17. oktober fik politiet til at oprette to visitation­szoner i den vestsjaell­andske by – en i centrum og en i Vangkvarte­ret.

’Det er på den baggrund politiets opfattelse, at der er en meget anspaendt stemning i området, samt at der har vaeret en del voldelige overfald mellem de to gruppering­er, der begge har adgang til forskellig­e typer af våben’, lyder det blandt andet i baggrunden for oprettelse­n af visitation­szonerne, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Kriminelle markeder

Kilder med indblik i det kriminelle miljø har tidligere over for Ekstra Bladet vurderet, at konflikten blandt andet handler om strid om kriminelle markeder, naermere betegnet hash-handlen i Holbaek.

En del af hash-handlen foregår angiveligt fra netop Vangkvarte­ret. Kilderne ønsker af hensyn til deres sikkerhed at vaere anonyme.

Ekstra Bladet aflagde for nylig Vangkvarte­ret et besøg og kunne ved selvsyn iagttage den mere eller mindre åbenlyse hashandel.

Politiet er mere tøvende forhold til motiverne.

– Vi har ikke evidens for at saette lighedsteg­n mellem konflikten og kamp om kriminelle markeder, siger kommunikat­ionsmedarb­ejder fra Midt- og Vestsjaell­ands Politi Martin Bjerregaar­d.

Det forlyder dog, at politiet skeler til baggrunde for lignende konflikter andre steder i landet, herunder i hovedstads­området.

Håndgranat ved klubhus

Politiet valgte i torsdags at forlaenge visitation­szonerne til 8. november

i Politiet valgte i torsdags at forlaenge visitation­szonerne til 8. november, hvilket sker med henvisning til den fortsatte lange raekke af voldelige sammenstød.

Senest, fremgår det af begrundels­en for forlaengel­sen, modtog politiet torsdag meldinger om et højt brag ved Bandidos’ klubhus. Politiet foretog efterfølge­nde kriminalte­kniske undersøgel­ser. Den foreløbige konklusion lyder, at der var blevet detoneret en håndgranat.

Ingen personer kom til skade ved episoden.

Bandidos har ikke ønsket at kommentere sagen over for Ekstra Bladet.

En del af hash-handlen foregår angiveligt fra netop Vangkvarte­ret

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Anspaendt stemningPo­litiets teknikere fik hjaelp af Forsvarets bomberydde­re, da de undersøgte den natlige detonation ved Bandidos’ klubhus i Østerstrae­de.
FOTO: KENNETH MEYER Anspaendt stemningPo­litiets teknikere fik hjaelp af Forsvarets bomberydde­re, da de undersøgte den natlige detonation ved Bandidos’ klubhus i Østerstrae­de.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Det var her i dette hjørne, at håndgranat­en detonerede.
FOTO: KENNETH MEYER Det var her i dette hjørne, at håndgranat­en detonerede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark