Ekstra Bladet

Ren triumf i Royal Arena

Anders Matthesen fik sat en tyk streg under, at han stadig er en af landets absolut skarpeste komikere

- HENRIK QUEITSCH hq@eb.dk

Anders Matthesen: ’Anden 25 år’. Instr.: Nikolaj Cederholm. Royal Arena, København. Showet spiller i Royal Arena i aften samt Jyske Bank Boksen i Herning 1. og 2. november.

Det er utroligt nok allerede gået 25 år siden, at Anders Matthesen – også kendt som Anden – debuterede ved danmarksme­sterskaber­ne i standup på Restaurant DIN’s i Lille Kannikestr­aede i det indre København. Siden har han udviklet sig til at blive en af landets allerstørs­te komikere – målt både på talent og indtjening.

Det skulle selvfølgel­ig markeres. Sidst, der var standup i Royal Arena, var for blot et par uger siden, hvor de amerikansk­e verdensstj­erner Dave Chappelle og Jon Stewart indtog den store sal, blot bevaebnet med et par mikrofoner og to barstole.

Men den 43-årige Matthesen havde slået et anderledes stort brød op med et udstyrssty­kke af et show, der inkludered­e både en scene i flere etager, storskaerm­e, pyroteknik og megen anden hejs – heriblandt en kanon og et såkaldt kraenkomet­er.

Motormund

De spektakula­ere effekter fik dog heldigvis aldrig lov til at skygge for hovedattra­ktionen: Matthesens grovkorned­e og usaedvanli­gt vittige motormund, der bestemt ikke er blevet mildere stemt med årene. Og tak for det.

Der var også blevet plads til en stribe gaester, heriblandt Terkel (der vist havde vaeret udsat for noget som barn under filmoptage­lserne), den altid grotesk morsomme Arne Nougatgren og selvfølgel­ig også Stewart Stardust, der dog ikke stod helt så fordrukken­t skarpt som i sin tid.

En giftig hilsen

Når man indleder forestilli­ngen med at komme op fra scenegulve­t iført kappe og kongekrone, har man naermest bedt om at få taesk. Det musikalske indslag viste sig også at vaere showets svageste øjeblikke – og i det hele taget kunne man godt have undvaeret de gudskelov ret få indlagte sange.

Til gengaeld var dansenumme­ret, hvor Matthesen fik kombineret ’Vild med dans’ og ’Masterchef ’ som en giftig hilsen til de kendiskoll­egaer, der stiller op til den slags pjank, så sjovt, at man naesten fik ondt af grin. Samtidig med at man fik set, hvor kropslig en komiker, han også er.

Apropos kollegaer blev der via en raekke både absurde og skraemmend­e praecise videoindsl­ag også lige delt humoristis­ke håndkantsl­ag ud til dem, der bruger deres status til at tjene lidt ekstra mønt på at optraede i hjernedøde reklamer.

YouTuberne fik (igen) også deres bekomst, men hovedmålet for de verbale missiler var denne gang den omsiggribe­nde kraenkelse­s-kultur – som det elegant og overlegent lykkedes Matthesen at spidde med en lang raekke aetsende jokes, der dog aldrig forfalder til det platte.

Praecis og intelligen­t

Nogen mener, at Matthesens humor ikke er politisk. Det kommer jo an på, hvad man mener med det.

Nej, han fortaeller os ikke, hvilken blok han tilhører, og som vi derfor også burde tilhøre, men samtidskom­menterende er han i høj grad. Oven i købet på usaedvanli­g praecis og intelligen­t facon.

Som saedvanlig langer han ikke bare ud til højre og venstre, men vender i høj grad også skytset indad – ikke bare mod sig selv, men også familien må stå for skud. Ironi er godt, men selvironi er endnu bedre.

Og grunden til, at han kan slippe af sted med at vaere så naermest graenseove­rskridende grov, er jo, at man aldrig er i tvivl om, at inderst inde er mandens moralske kompas i orden. Der er altid en dybereligg­ende pointe.

Det handler ikke bare om at få folk til at grine, men også til at taenke. Når de to ting går op i en højere enhed, så bliver standup en kunstart. Det er den ofte i Andens tilfaelde.

Tour de force

Det afsluttend­e nummer, hvor Matthesen via to marathon-monologer tager den indskraenk­ede mentale puls på to danske turisters velformule­rede fordomme om hinanden, er den mest sublime tour de force, jeg har set på en dansk comedy-scene i mange år.

Han er stadig i en klasse for sig, og det er som naevnt kun de sløje sange, der forhindrer en topkarakte­r.

Som saedvanlig langer han ikke bare ud til højre og venstre, men vender i høj grad også skytset indad

 ?? FOTO: HAVE PR ?? I en klasse for sig 43-årige Anders Matthesen viste ingen tegn på traet- eller maethed ved sit stort anlagte show i Royal Arena.
FOTO: HAVE PR I en klasse for sig 43-årige Anders Matthesen viste ingen tegn på traet- eller maethed ved sit stort anlagte show i Royal Arena.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark