Ekstra Bladet

JIHAD-SALLY ER I LIVE

Nye meldinger om, at Islamisk Stats højst placerede kvindelige officer, den tidligere punk-sanger og husmor Sally Jones, overlevede et luftangreb sidste år

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Sally Jones lignede det, hun var, da en fotograf i julen 2004 forevigede den britiske husmor sammen med hendes senere fraskilte mand, Darren Dixon, og parrets nyfødte søn, Joe:

En ganske almindelig kvinde med deltidsjob i en skønhedsbu­tik i byen Canterbury og en halvvild fortid som forsanger i punkbandet Krunch.

Ingen kunne dengang gaette, at Sally Jones skulle blive en af de mest efterlyste kvindelige terroriste­r i verden og opnå ikon-status blandt sine egne som rekrutteri­ngschef, strateg i Islamisk Stats (IS) hovedkvart­er i Raqqa og leder af kvindernes militante Anwar al-Awlaki-fløj.

FBI's topfolk må derfor have gnedet sig i haenderne, da det i juni sidste år blev meldt ud, at hun var blevet draebt i et luftangreb syd for Raqqa under IS-højborgens kollaps.

Kaemper videre

Problemet var, at der aldrig blev fremlagt dna-spor eller andre beviser for hendes død.

Nu bliver der så sået alvorlig tvivl om hendes skaebne. Med en anerkendt canadisk terror-ekspert og en faengslet tidligere IS-kriger, Muhammed ’Turab’ Ali, som kilder melder britiske medier ud, at Den Hvide Enke lever i det nordøstlig­e Irak.

– Turab haevder, at hun (Sally Jones, red.) stadigvaek er i live og formentlig nu befinder sig i nogle af Islamisk Stats sidste besiddelse­r i Hajin eller As-Shafah, siger Amarnath Amarsingam ifølge nyhedsmedi­ene The Mirror og Daily Mail, og han tilføjer lakonisk:

– Er det sandt, vil vi snart fange hende.

Amarnath Amarasinga­m har interviewe­t Turab i sin rolle som forsker i ’Program on Extremism’ ved The Waterloo University i Ontario.

Den perfekte lokkedue

Påstanden om, at den nu omkring 51-årige Sally Jones er i live, underbygge­s til dels af, at den anerkendte og yderst velunderre­ttede nonprofito­rganisatio­n The Counter Extremism Project stadigvaek naevner hende i nutid som en nøglefigur i IS.

Avadeh Moavini, forfatter til bogen ’Lipstick Jihad’, har over for BBC vurderet, at Sally Jones var vaeret den perfekte lokkedue for unge kvinder. Samtidig havde hun et nyttigt indblik i, hvad der rørte sig i de vestlige landes dybeste samfundsla­g.

 ?? PRIVATFOTO ?? Den Hvide EnkeBritis­ke Sally Jones alias Den Hvide Enke, som tusinder af IS-støtter har set hende på de sociale medier efter hendes jihad-forvandlin­g omkring 2013.
PRIVATFOTO Den Hvide EnkeBritis­ke Sally Jones alias Den Hvide Enke, som tusinder af IS-støtter har set hende på de sociale medier efter hendes jihad-forvandlin­g omkring 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark