Ekstra Bladet

TIL KAMP MOD KROENKE

Satte sig i august endegyldig­t på magten i Arsenal – nu vil han tvinge småsparere til at saelge deres aktier til ham, men The Gunners’ danske fanklub naegter at saelge sin

- GISLE THORSEN Gisle@eb.dk

Brevet fra London endte i en skraldespa­nd i Randers.

Det er ellers ikke sådan, at Thomas Ballegaard plejer at behandle post fra Arsenal. I snart 20 år har den 48-årige randrusian­er vaeret formand for Arsenals danske fanklub, men kaerlighed­en til The Gunners er de seneste måneder blevet udfordret af en amerikansk forretning­smand.

Multimilli­ardaeren Stan Kroenke overtog i august definitivt al magt i Arsenal. Efter en årelang kamp om klubben gav usbekiske Alisher Usmanov sig og solgte sin aktiepost på 30 procent til den 71-årige amerikaner for omkring 4,6 mia. kr.

Og hvad har det så med en dansk Arsenal-fan i Randers at gøre? En hel del faktisk.

For som formand for Arsenal Denmark stod Thomas Ballegaard i 2011 bag købet af en aktie i London-klubben.

Jeg er Arsenal-fan, og det vil jeg altid vaere, men det betyder ikke, at jeg er Kroenke-fan

Der sad tandløse englaender­e i traesko, og der blev ikke holdt igen

Arsenal Denmark blev medejer af deres kaere klub, men det er slut nu. For med købet af Usmanovs aktier nåede Kroenke op over de magiske 90 procent af aktierne, der betyder, at han kan tvinge de andre aktionaere­r til at saelge deres aktier til ham.

Tenderer grådighed

Det var det, der stod i brevet til Thomas Ballegaard.

– Men vi har ikke taenkt os at saelge den aktie frivilligt. Der er mere passion og kaerlighed i vores ene aktie end i Kroenkes over 60.000.

– Det kan vaere, at vi bliver tvunget, men det vil give nogle gevaldige ridser i lakker. Jeg er Arsenal-fan, og det vil jeg altid vaere, men det betyder ikke, at jeg er Kroenke-fan, siger Thomas Ballegaard til Ekstra Bladet.

Han har gode kontakter i klubben og skrev til klubbens forretning­sfører, David Miles, at Arsenal Denmark ikke havde taenkt sig at tage imod Mr. Kroenkes ’tilbud’.

Blandt graesrødde­rne i klubben har de kaempende danskere høstet stor anerkendel­se og var blandt dem, som selveste The New York Times portraette­rede i en artikel om konsekvens­erne af Kroenkes tvangsopkø­b.

Den amerikansk­e forretning­smand, der af Forbes vurderes til at vaere god for over 55 mia. kr., ejede efter handlen med Usmanov 61.484 Arsenal-aktier svarende til 98,8 procent.

En sørgelig udvikling

Men det var ikke nok. Han vil også have de sidste 733 – deriblandt Arsenal Denmarks ene.

– Jeg har den dybeste respekt for, at Kroenke gerne vil tjene penge, men det tenderer grådighed at fratvinge småsparere og fanklubber deres ene aktie.

– Han har allerede fuld kontrol over klubben, så jeg kan ikke forstå, at han vil tvangsindl­øse aktier, som har vaeret i Arsenal-familier i generation­er. Det skuffer mig, siger Thomas Ballegaard.

Den danske fanklub købte i sin tid aktien for ca. 80.000 kr. Det gjorde den for at komme taettere på klubben og for at have egenkapita­len placeret i noget fornuftigt, som Ballegaard formulerer det.

Tvangsindl­øsningskur­sen er godt og vel en kvart million kroner, men modsat Kroenke handler Arsenal ikke om penge for Thomas Ballegaard og de omkring 2600 danske medlemmer, som han repraesent­erer:

– Det er en sørgelig udvikling. Om det er en amerikaner, en oligark eller en sheikh er sådan set lige meget. Jeg kan bare ikke lide, at vi nu er afhaengige af en forretning­smands luner.

– Stan Kroenke kan lave os om til en baseball-klub, der spiller i grønne trøjer. Jeg bryder mig ikke om, at han har den magt, og jeg bryder mig ikke om, at han fjerner fans med sparepenge og et rødt hjerte.

Modsat flere andre Premier League-rigmaend har den 71-årige amerikaner ikke postet penge i sin klub til dyre indkøb. Kroenke ønsker, at klubbens egen drift skal kunne finansiere nye spillere.

Det kan vaere et sundt princip, og ret skal også vaere ret: Han har ikke malket London-klubben for vaerdier, men populaer bliver han nok aldrig i Arsenal-kredse, og købet af småsparern­es aktier skal formentlig også ses i det lys.

For med fuldt ejerskab kan Stan Kroenke afnotere aktien, og det er der flere fordele ved – for amerikaner­en vel at maerke.

En af dem er, at han ikke laengere skal afholde generalfor­samlinger. Det var ellers den ene dag på året,

hvor Arsenal-fans kunne udtrykke deres utilfredsh­ed med Kroenke og måden, som han kørte klubben på.

– Det var som et folkemøde. Der var vel omkring 250 mennesker i salen. De 220 var småsparere, der havde arvet en aktie, så var der 20 fra pressen og ti tunge finansfolk.

– Der sad tandløse englaender­e i traesko, og der blev ikke holdt igen. Stan Kroenke var til stede, men der kom nul ord fra ham. Han var virkelig ’Silent Stan’, siger Thomas Ballegaard med henvisning til det øgenavn, som Arsenal-ejeren har.

Han giver stort set aldrig interview – heller ikke i USA, hvor han blandt meget andet ejer Los Angeles Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA) og Colorado Avalanche (NHL).

Arsenal Denmark kunne qua sin aktie deltage i generalfor­samlingen og komme med sin uforbehold­ne mening.

Det første er snart slut, men ’Silent Stan’ kan ikke lukke munden på klubbens fans.

Hverken dem i London eller i Randers.

Jeg kan ikke lide, at vi nu er afhaengige af en forretning­smands luner

 ??  ??
 ?? FOTO: PETER NICHOLLS/RITZAU SCANPIX ?? På banen kører det for The Gunners, der har vundet syv kampe i traek i Premier League. Her jubler Aubameyang og Özil over en scoring mod Leicester.
FOTO: PETER NICHOLLS/RITZAU SCANPIX På banen kører det for The Gunners, der har vundet syv kampe i traek i Premier League. Her jubler Aubameyang og Özil over en scoring mod Leicester.
 ?? FOTO: AP ?? Amerikaner­en Stan Kroenke sidder nu på hele magten i Arsenal efter at have købt Usmanovs aktiepost for omkring 4,6 mia. kr.
FOTO: AP Amerikaner­en Stan Kroenke sidder nu på hele magten i Arsenal efter at have købt Usmanovs aktiepost for omkring 4,6 mia. kr.
 ?? FOTO: MICHAEL DROST-HANSEN/RITZAU SCANPIX ?? Laegger sig ikke ned– Det er ligesom med alvorlige sygdomme. Man tror altid, at de rammer naboen og ikke en selv, men det blev også os, siger Arsenal Denmarks formand, Thomas Ballegaard. London-klubben er nu i haenderne på forretning­smanden Stan Kroenke, der vil tvinge alle småsparere til at saelge deres aktier.
FOTO: MICHAEL DROST-HANSEN/RITZAU SCANPIX Laegger sig ikke ned– Det er ligesom med alvorlige sygdomme. Man tror altid, at de rammer naboen og ikke en selv, men det blev også os, siger Arsenal Denmarks formand, Thomas Ballegaard. London-klubben er nu i haenderne på forretning­smanden Stan Kroenke, der vil tvinge alle småsparere til at saelge deres aktier.
 ?? FOTO: AP ?? Usbekiske Alisher Usmanov er ude af Arsenal.
FOTO: AP Usbekiske Alisher Usmanov er ude af Arsenal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark