Ekstra Bladet

FIFA-PRAESIDENT FIK RØVFULD I RWANDA

- Jan Jensen

Gianni Infantino FIFA-PRAESIDENT led et eklatant nederlag ved forbundets møde i Kigali i Rwanda torsdag og fredag.

Med vilde løfter om at forgylde internatio­nal fodbold med 150 milliarder kroner – fra blandt andet Saudi-Arabien – forsøgte han at bosse planerne om et nyt klub-VM og en verdensoms­paendende Nations League igennem ved en afstemning, men UEFA satte foden ned.

Aleksander Ceferin, UEFA’S PRAESIDENT, og de øvrige europaeisk­e fodboldled­ere truede ganske enkelt med at udvandre, hvis forslagene kom til afstemning, og den skandale ville Infantino dog alligevel gerne vaere foruden.

Det er anden gang, at Infantino må se sine forslag blive sendt til hjørne. Egentlig var det hans intention, at planerne skulle have vaeret godkendt i forbindels­e med FIFA’s kongres i juni i Moskva forud for VM. Men kraftig modstand fra UEFA gjorde, at forslaget blev udskudt til FIFA’s møde i Afrika.

er, at vi skal have INFANTINOS TANKE et nyt klub-VM, som skal afholdes hvert fjerde år og med premiere i 2021. Desuden skal den nye nationstur­nering saettes i søen.

Nu blev udgangen på klammeriet i Kigali, at en arbejdsgru­ppe med Infantino i spidsen og med deltagelse af Ceferin og de øvrige konføderat­ions-praesident­er skal udarbejde et udspil til FIFA’s naeste møde i Miami i Florida i marts 2019. Man kan tale om, at der er indgået en midlertidi­g våbenhvile, men kampen om internatio­nal fodbolds fremtid er langtfra slut.

Man kan tale om, at der er indgået en midlertidi­g våbenhvile, men kampen om internatio­nal fodbolds fremtid er langtfra slut

et nyt klub-VM MODSTANDEN MOD kommer alene fra europaeisk fodbold. UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, frygter, at et nyt klubVM kan skade UEFA’s eget guldaeg, Champions League.

Desuden mener Ceferin, at Infantino forsøger at bosse den nye turnering igennem uden at fortaelle, hvem der kommer med pengene, og hvordan ejerskabet reelt bliver. Altså mangel på gennemsigt­ighed.

Samme kritik kommer fra praesident­en for de europaeisk­e ligaer, Lars-Christer Olsson. Han har sagt, at Infantinos fremgangsm­åde minder om FIFA’s problemati­ske fortid med dårlig kommunikat­ion og bevidst manipulati­on.

ledere kommer dog DE EUROPAEISK­E naeppe til at stoppe Infantinos planer. Han har medvind i Asien, Afrika, Sydamerika og hos de nye ledere i CONCACAF, som daekker landene i Nord- og Mellemamer­ika samt Caribien.

Infantino har overbevist alle uden for Europa om, at de nye turneringe­r er en gylden mulighed for at tilføre endnu flere penge til spillet. Det vil også gavne hans muligheder for at blive genvalgt som praesident naeste år.

internatio­nalt konsortium, ET HEMMELIGT som Infantino i Rwanda kaldte for ’et selskab’, skal vaere parat til at betale de svimlende 150 milliarder kroner over 12 år til klub-VM og den nye nationstur­nering.

Pengene kommer efter alt at dømme fra den japanske Softbank og fra statsejede fonde i Emiraterne og Saudi-Arabien, hvor den omstridte kronprins Mohammed bin Salman har en drøm om at blive en stor aktør i internatio­nal fodbold.

Der er nok dem, der vil begynde tale om blodpenge i den sammenhaen­g.

den saudiske deltagelse MÅSKE ER NETOP en af årsagerne til, at beslutning­en er blevet udskudt. Man skal virkelig vaere en iskold fodboldled­er, hvis man efter mordet på journalist­en Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul har lyst til at lege fodbold med kronprins bin Salman.

erfarer, af FIFA EKSTRA BLADET først går efter at få aftalen om klubVM på plads, og så må den nye nationstur­nering eventuelt vente til senere. Desuden er FIFA parat til at forhandle om, hvor mange klubber der skal deltage ved VM. 24 hold er udgangspun­ktet, men det kan også ende med 16 eller 32.

Ved hvert klub-VM vil investorer­ne stille en garantisum på 18 milliarder kroner. FIFA skal eje 51 procent af turneringe­n, investorer­ne resten.

I en turnering med 24 hold vil de bedste klubber rejse hjem med omkring en halv milliard kroner i praemiepen­ge.

at det første nye

DET FORLYDER, klub-VM i 2021 skal afvikles i Kina. Fra 10. til 28. juni. Den nye turnering afløser Confederat­ions Cup, som normalt spilles året for VM.

En gruppe aktører, der vil kunne stoppe planerne om et nyt klubVM, er de europaeisk­e klubber. De kan lade vaere med at stille op. Men Barcelona og Real Madrid har signaleret, at de er varme på tanken. Endvidere har Emiraterne enten ejerskab eller sponsorate­r i en raekke af de største europaeisk­e klubber, og de siger derfor ikke nej.

europaeisk klubfodbol­d FAREN FOR er, at et udvidet klub-VM med årene kan udvikle sig til en lukket rigmandsli­ga, som vi kender det fra amerikansk sport.

De kommende måneder vil spillet uden for banen blive utroligt afgørende for klubfodbol­dens fremtid. Men et nyt klub-VM vil ikke gavne. Det vil kun gøre en flok rige klubber og spillere endnu rigere og øge de ulige konkurrenc­emulighede­r.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Opgav modstand FIFA-praesident Gianni Infantino måtte i Rwanda overgive sig til UEFA. Men sikkert kun for en stund. Hans store planer kan vise sig at blive vanskelige at bremse.
FOTO: RITZAU SCANPIX Opgav modstand FIFA-praesident Gianni Infantino måtte i Rwanda overgive sig til UEFA. Men sikkert kun for en stund. Hans store planer kan vise sig at blive vanskelige at bremse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark