Ekstra Bladet

Invalidere­r

Migraene

-

Det er som et monster, der besaetter ens hoved og trykker til – og som selv bestemmer, hvornår det vil smutte.

Bodil Jørgensen er blandt den halve million danskere, der jaevnligt martres af migraene. Hun ved, hvor raedselsfu­ldt det er at skulle gå på scenen og vaere nødt til at have en spand stående i kulissen, når hun skal kaste op.

– Det vaerste ved migraenen er kvalmen. Men det hjaelper lidt at kaste op. Det er, som om trykket inde i hovedet letter en anelse, fortaeller hun.

Som mange andre kommer Bodils migraene, når der er for meget pres på – det kan vaere både psykisk og fysisk.

– Ofte gør det så ondt, at man bare må ligge ned. Der skal vaere stille, mørkt og lidt køligt. Jeg hader, at det er sådan. Min migraene sidder ned over øjet i den ene side, og den går helt ned i naesen. Smerter af den karakter gør én så traet. Men det vaerste er, at man ikke altid kan sove, fordi det gør så ondt, konstatere­r Bodil, og tilføjer:

– Det her med, at alle må tage hensyn til mig, minder mig om noget fra min barndom, hvor jeg kom hos en veninde, hvor det altid lød, når vi trådte ind: ’Mor har migraene, så I skal vaere stille.’ Det var raedselsfu­ldt. Det gav sådan et billede af en utilfreds og skrøbelig mor, som altid fejlede noget. Jeg hader tanken, når den sammenlign­ing dukker op i mit hoved.

om en altovervej­ende kvindesygd­om er indiskutab­elt. Faktisk er to tredjedele af alle migraenike­re kvinder, og Bodil ved godt, at hendes er hormonpåvi­rkelig. Hun håber, at hun på sigt, når alt efter overgangsa­lderen falder på plads, kan få daempet sine anfald.

– Jeg fik migraenen, da jeg havde fået min første søn. Og hvis jeg ikke var klar over det før, blev det skåret ud i pap, da jeg skulle have Rigmor. For i den tid, jeg ammede, fik jeg ingen anfald. Men desvaerre kom de tilbage med uformindsk­et styrke, da amningen var slut.

et migraenean­fald, svinger fra patient til patient, men den nu 57årige skuespille­r har erkendt, at ud over pres og stress kan rødvin vaere et problem.

– Tørst kan også udløse et anfald – og skaldyr, tilføjer hun.

Bodil har fundet et gammelt husråd, som hun, når det er muligt, kan kaste sig over, inden migraenen saetter sig.

– Jeg tager to skefuld himalayasa­lt (og det er vigtigt, at det er himalayasa­lt) i et halvt glas vand sammen med saften fra en hel citron. Det kan nogle gange taget et anfald i opløbet. Til andre tider kan jeg have held med tre treo i det helt spaede opløb. Og ellers har jeg mine stikpiller. Men de giver mig en forfaerdel­ig hjertebank­en, og jeg bliver så tør i munden.

Det vaerste ved migraenen er kvalmen. Men det hjaelper lidt at kaste op. Det er, som om trykket inde i hovedet letter en anelse

cirka en gang om måneden, og selvom andre måske er meget hårdere ramt, så er det generende nok, når hun skal på teatret og ikke bare kan melde sig syg.

– Det underlige er, at når jeg går på scenen med et migraenean­fald, så holder adrenaline­t det i ave, mens jeg spiller. Men når jeg så er faerdig, klasker jeg helt sammen, siger hun.

For Bodil er migraenen invalidere­nde, og selvom børnene er søde ved hende, når hun må laegge sig, så kan hun ikke lide, at de bliver så kede af det, når hun kaster op.

– Men de er jo så store nu. Selv Rigmor på ti år passer så fint på mig, når jeg er syg, smiler hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark