Ekstra Bladet

Sker det om dagen, kan jeg tage medicinen fra den spaede begyndelse af anfaldet og måske tage det i opløbet. Ellers ruller det med kvalme, opkast, synspåvirk­ninger, lydoverføl­somhed og så videre

-

– Jeg tog flere piller og måtte holde en masse pauser. Hver gang jeg ikke var på, lå jeg ned i mørke enten i ’makeuppen’ eller på toilettet, hvor der var køligt. Det var sindssygt hårdt.

For mange kvindelige migraenera­mte giver hormonaend­ringerne i forbindels­e med graviditet og amning en pause i sygdomsanf­aldene. Men ikke for Mascha.

– Jeg får så ondt i hovedet, at jeg skriger indvendig. Det føles, som om hovedet springer, og sådan var det også, da jeg ventede Hollie Nolia. Det var et helvede. I en periode boede vi på et hotel, og jeg havde det så skraekkeli­gt, at jeg graed hele tiden. Men da jeg ikke ville have, at dem i naborummen­e skulle høre det, skreg jeg ned i puden eller ned i håndklaede­rne på badevaerel­set. Det stod på under hele graviditet­en. Og for at det ikke skal vaere løgn, fik Hollie Nolia også kolik.

– Det var ubaerligt. Men det var nødvendigt at finde en måde at håndtere det på, for jeg blev alene med min datter, da hun var godt to måneder.

DEN 39-ÅRIGE

Mascha har i flere omgange vaeret tilknyttet Hovedpinec­entret i Glostrup, og hun har fået masser af medicin. Men intet af det har rigtig hjulpet, hvilket ikke kan bebrejdes laegerne. Derfor har hun laert at leve med det.

– Det meste medicin bliver jeg frygtelig døsig af. Nogle praeparate­r har flere bivirkning­er, forklarer hun.

Rødvin har hun ikke drukket i 10-15 år, for det er en stensikker migraeneud­løser for hende. Det samme er stress og forskellig kost.

– Til gengaeld har jeg glaede af Dr. Pepper-sodavand sammen med Sumatripta­n (piller mod migraene, red.). Spørg mig ikke, hvorfor jeg føler, at det hjaelper mig, for jeg kan normalt ikke lide sodavand. Men Dr. Pepper kan altså vaere med til at tage toppen af et anfald, smiler hun.

Det fleste af Maschas anfald varer ’kun’ et døgn, men hun ville med egne ord give sin højre arm for at slippe – isaer på grund af Hollie Nolia.

– Min datter er seks år og går i børnehavek­lasse. Men det kan altså knibe med de hyggelige morgener, hvis migraenen banker. Hun ved godt, den er gal, når jeg spiser piller, og hun er vildt sød ved mig, når jeg har ondt. Men det ville aendre så meget for os, hvis migraenen kunne formindske­s, erklaerer Mascha.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Mascha Vang har ikke tal på alle de aftaler, hun har måttet aflyse på grund af migraene.
FOTO: LINDA JOHANSEN Mascha Vang har ikke tal på alle de aftaler, hun har måttet aflyse på grund af migraene.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark