Ekstra Bladet

Alle kan opleve at blive jaloux, og det er ikke ubetinget dårligt

-

om frygten for at miste. Miste kontrollen, status, sin partners kaerlighed, 1

Tag ejerskab over følelsen:

Ligegyldig­t hvad der sker omkring dig, og ligegyldig­t hvordan din partner opfører sig, så er dine følelser dine egne, og det er dig, der skal håndtere dem. Så start hos dig selv, ikke hos din partner. Ellers bliver det hurtigt en skyttegrav­skrig.

2

Glem jalousi-stemplet:

Når først ens partner smider jalousi i ansigtet på en, så er det meget svaert at komme videre, for det er så tabubelagt en kasse, man bliver smidt ned i, at det er meget svaert at komme op igen. Prøv at undgå overhovede­t at bruge ordet jalousi, hvis du kan.

3

Find følelsen bagved:

Jalousi er en konstrukti­on. Typisk ligger en af vores grundfølel­ser bagved – typisk frygt, sorg, vrede eller en kombinatio­n af dem. Det er der, man skal ned og rode, hvis man skal finde ud af, hvorfor man reagerer, som man gør.

4

Jalousi kan vaere din ven:

Nogle gange er jalousi en god ting, fordi den fortaeller dig, hvor dine graenser er, og det er vigtigt at have styr på og vaere aerlig om. Desuden viser din jalousi dig også, at du faktisk har følelser i klemme i forhold til din partner, og det kan man jo vaelge at se som noget positivt.

5

Lav jalousi til limonade:

Man kan også prøve at vaenne sig til at glaede sig over den opmaerksom­hed, ens partner får. Se ham/hende med andres øjne. Oplev andres begejstrin­g ved ham/hende, når de er i en social sammenhaen­g, og glaed dig over, at det er dig, hun går hjem med efter festen.

Hvis man i stedet for prøver at sige: ’Skat, jeg bliver ret ked af det, når du står lige foran mig og flirter med en fyr’ eller på en anden måde anerkender følelsen. For det er typisk sorg, frygt eller vrede, der ligger bagved, og det er den følelse, vi skal ned og have fat i, selvom det er svaert. Men hvis først du tager ejerskab over din egen følelse, så er det meget nemmere at manøvrere i.

Jalousi kan altid opstå, men man vil tit opleve det i en periode, hvor man ikke har så god kontakt til sin partner. Hvis man føler sig usikker på hans/ hendes kaerlighed, eller ens kaerlighed­sbeholder ikke

DET ER INTERESSAN­T, HVOR

forskellig­e folks definition af graenser er. Nogen anser det for utroskab, hvis ens partner taenker på at have sex med en anden person, og i den anden ende har vi par, der ikke har noget problem med, at deres partner rent faktisk har sex med andre, så laenge det er aftalt. Og det er derfor, det er vigtigt at snakke om sine graenser. Der kan vaere utroligt meget god energi at hente i at se sin partner med andres øjne. Saerligt når man har haft en periode, f.eks. med små børn, hvor man sidder meget derhjemme. Så er der stor vaerdi i at komme ud og opleve sin kaereste glad, smilende, dansende, grinende og måske endda flirtende, for det var typisk sådan, hun/han var, dengang man mødtes første gang.

Når man ser andre opleve ens kaereste som attraktiv og spaendende, kan det vaere en fantastisk måde at genopdage sin partner på. Finde tilbage til nogle af de kvaliteter, der gjordet forholdet spaendende i starten, og hente noget livsglade og positiv energi tilbage ind i parforhold og gøre jalousien til noget positivt i stedet for.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? JALOUSI HANDLER OFTE Der kan vaere utroligt meget god energi at hente i at se sin partner med andres øjne.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM JALOUSI HANDLER OFTE Der kan vaere utroligt meget god energi at hente i at se sin partner med andres øjne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark