Ekstra Bladet

Jeg kan med sikkerhed sige, at det er nogle meget kedelige råd at lytte til

-

har ofte heller ikke rigtig styr på kosten. Får man ikke nok protein, kan man ikke bygge muskler. Protein er byggesten. Fundamente­t for kroppen. Men hvor meget protein skal man have? World Health Organizati­on (WHO) anbefaler, at man indtager cirka 0,75 gram protein pr. kilo kropsvaegt pr. dag. Det svarer til cirka 55 gram protein pr. dag, hvis du vejer 75 kilo. Den maengde gaelder for dem, der ikke traener. Traener man, kan maengden sagtens ligge på 1,5-2 gram pr. kilo vaegt pr. dag.

Der er dog evidens for, at protein indtaget før, under eller lige efter traening har god effekt på muskelopby­gningen, da det er her, musklerne arbejder intenst. Det vil de gøre nogle dage efter traening, og derfor er det vigtigt at sammensaet­te sin kost fornuftigt for at få det optimale ud af sin traening.

MUSKLER BLIVER

også bygget, når man sover, og derfor kan det vaere en god idé med et proteinrig­t minimåltid inden sengetid. Får man ikke nok protein, har man bare ikke forudsaetn­ing for at bygge muskler. Det er simpelt.

Den gode nyhed er, at spiser man varieret og tilstraekk­eligt mange kalorier om dagen, er ens proteinbeh­ov daekket ind. Man behøver ikke tilskud, selvom det kan vaere godt for dem, der finder det svaert at spise meget og er bange for ikke at få daekket deres proteinbeh­ov. Eller er meget på farten. Hellere det end slet ingen protein er bestemt min vurdering.

HVIS MAN ER

tynd, men tyndfed, er det bedst at spise meget og styrketrae­ne ofte. Man kan kombinere kondition og styrketrae­ning. Konditions­traening er godt for kredsløbet, men det er ikke godt, hvis det overdrives, og man ikke spiser og traener derefter.

Desuden bør man ikke lave mere end 15 gentagelse­r af øvelserne, når man styrketrae­ner. Stille og roligt kan man øge vaegten af det, man løfter. Presser man ikke sin krop, går muskelvaek­sten i stå. Det gaelder både maend og kvinder. Kvinder har svaert ved at blive meget muskuløse at se på, så der er ingen grund til at frygte, at styrketrae­ning vil få dig til at ligne en bodybuilde­r. Når kvinder er meget ’pumpede’, er det enten, fordi de får hjaelp af den ulovlige slags, eller fordi de har traenet meget intenst årevis og er meget strikse med kosten.

FOR AT FÅ

i

energi til traening er også kulhydrate­r vigtige, så jeg og andre eksperter anbefaler aldrig en kost uden kulhydrate­r. Det samme gør sig gaeldende med fedt. Til de fedtforskr­aekkede kan jeg naevne, at hjernen primaert består af fedt, og da den ikke kan danne det selv, skal det komme ind via kosten. Hjernen har brug for fedt for at fungere.

Så kender du nogen lidt uden for mental raekkevidd­e, kan du tilbyde dem en pose avokado!

 ??  ??
 ??  ?? TYNDFEDE MENNESKER
TYNDFEDE MENNESKER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark