Ekstra Bladet

LAEGE: EN FROSSEN SKULDER SKAL IKKE TRAENES OP

-

Ifølge Tore Prestgaard er prognosern­e for at slippe af med en frossen skulder egentlig gode – for sygdommen går stort set altid over af sig selv. Men det kan tage rigtig lang tid. Normalt tager det mellem et til to år, og sygdomsfor­løbet er delt ind i tre faser:

– Den første fase varer ofte fra et halvt til trekvart år, og i den periode har man meget betaendels­e, som er ret smertefuld­t. Smerterne kan man så reducere ved at få kortison-indsprøjtn­inger, siger han.

Kortison er en medikament­gruppe, der kaldes for steroider, og som daemper kroppens immunreakt­ioner.

I fase to (varer gerne 4-12 måneder) bliver betaendels­en mindre. I denne fase får man ikke rigtig mere ud af at bruge kortison-indsprøjtn­inger ifølge laegen.

I den sidste og afsluttend­e fase (varer gerne en-tre måneder) forsvinder smerterne og stivheden gradvis, og man bliver til sidst helt frisk igen.

– Er der bivirkning­er ved brug af kortison? – Nej, jeg har i hvert fald ikke oplevet det med de doser, som vi opererer med. Det er en meget lille maengde kortison, som går ud i kroppen, så den systematis­ke effekt er meget beskeden.

– Hvor vigtigt er det, at injektione­n bliver givet det rigtige sted?

– Det skal saettes ind i leddet, og vi gør det ved hjaelp af ultralyd, for ellers ved vi ikke, om vi får det helt ind i leddet, siger han.

Tore Prestgaard siger til sine patienter, at virkningen af indsprøjtn­ingerne vil vare cirka en måned eller laengere, og at de kan komme ind og få en ny indsprøjtn­ing, hvis der er behov for det.

Han siger, at de fleste patienter har brug for en til tre injektione­r.

– Det siges, at kortison akkumulere­s i kroppen, og at man aldrig kommer af med det igen. Er det rigtigt?

– Nej, det stemmer ikke. Kortison metabolise­res i kroppen, den bliver altså brugt op, og så er der ikke noget tilbage til sidst, som bliver i kroppen.

Tore Prestgaard siger, at de fleste, der kommer til laegen med smerter i skulderen, ikke har frossen skulder.

– De har det, der kaldes for subakromia­le smerter. Ømme sener, øm slimsaek og lignende – og i de fleste tilfaelde vil behandling vaere rehabilite­ring, øvelser og traening, siger han. Men en frossen skulder skal ikke traenes op. – Den har simpelthen bare brug for en indsprøjtn­ing med kortison. Punktum, siger han.

– Kan man vaere aktiv med en frossen skulder?

– Det er ikke farligt at vaere aktiv. Du vil blive ret øm og få ondt de naeste minutter eller halve time, og du plager dig selv mere, men der er ingen restriktio­ner på, hvad du kan og må gøre, for eksempel at stå på ski, siger Tore Prestgaard.

– Men er du snedker, og skal du stå op hele dagen og arbejde, så bliver det vaerre. For så er du nødt til stadig at føre armen ud i yderstilli­ng, og det kan gøre rigtig ondt, når du har en frossen skulder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark