Ekstra Bladet

ANDERS EROBREREN

RIGMANDEN FRA BRANDE: 45-årige Anders Holch Povlsen ejer så meget jord i Skotland, at han er den største private jordejer i Storbritan­nien

- JESPER RISE BØRJESEN Rise@eb.dk

Den danske Bestseller-milliardae­r Anders Holch Povlsen kan føje endnu en titel til sit i forvejen lange cv.

Han er nemlig nu den privatpers­on, der ejer mest jord, ikke bare i Skotland, men i hele Storbritan­nien.

Eksempelvi­s ejer den mediesky dansker langt mere jord end dronning Elizabeth.

Den imponerede position har medført medieomtal­e i en raekke britiske medier, herunder Daily Mail, der skriver, at danskeren får fremtraede­nde adelige jordbesidd­ere til at fremstå som forarmede stakler.

På den måde går ’Anders Erobreren’ fint i fodsporene på Vilhelm Erobreren, der i 1066 erobrede England. Vilhelm var søn af den danske konge Rollo, så også på det punkt må det vaere lidt af et deja-vu for briterne.

Ejer en procent af Skotland

I 2006 begyndte Anders Holch Povlsen at opkøbe jord og gamle slotte i Skotland. I dag ejer han 12 kaempe-ejendomme på i alt omkring 89.000 hektar jord. Det svarer til mere end en procent

af Skotlands areal.

Indtil for kort tid siden har han ligget på en andenplads som den største private jordbesidd­er i Storbritan­nien, men da den hidtidige private jordkonge, Richard Scott, der er hertug af Buccleuch

Danskeren får fremtraede­nde adelige jordbesidd­ere til at fremstå som forarmede stakler Daily Mail

og Queensberr­y, er begyndt at saelge ud af sin jord, har de to rigmaend nu byttet plads.

Hertugen ejer ifølge sin hjemmeside nu ’kun’ 88.000 hektar jord. At tallet stemmer, bekraeftes af hans presseansv­arlige over for Ekstra Bladet.

Jord for en milliard

Anders Holch Povlsen udtaler sig til kun sjaeldent til pressen, men i et kort interview med Ekstra Bladet fortalte han tilbage i september, at opkøbene af ejendomme og jord i Skotland ’er en forretning, der har udviklet sig’.

– Det er ikke sådan, at det skotske højland ligger dig naert?

– Jo, jo, det er det også. Det er godt, når det kan gå hånd i hånd, sagde han dengang.

I det seneste regnskab for selskabet Wildland Limited, der ejer Anders Holch Povlsens jord i Skotland, er hans besiddelse­r omkring en milliard kroner vaerd.

Ejer langt mere jord end dronning Elizabeth

 ?? PR FOTO/BESTSELLER ?? Anders Holch Povlsen er blevet rig på tøj, men bruger blandt andet sine penge på jord i Skotland.
PR FOTO/BESTSELLER Anders Holch Povlsen er blevet rig på tøj, men bruger blandt andet sine penge på jord i Skotland.
 ?? PRIVATFOTO ?? Glenfeshie var Anders Holch Povlsens første skotske køb. Der hører 17000 hektar jord med til godset. Som flere andre af rigmandens skotske ejendomme drives Glenfeshie i dag som hotel, hvor gaesterne kan have fokus på naturen.
PRIVATFOTO Glenfeshie var Anders Holch Povlsens første skotske køb. Der hører 17000 hektar jord med til godset. Som flere andre af rigmandens skotske ejendomme drives Glenfeshie i dag som hotel, hvor gaesterne kan have fokus på naturen.
 ?? PRIVATFOTO ?? Killiehunt­ly drives også som hotel og kan enten lejes i sin fulde størrelse eller som et enkelt vaerelse. Anders Holch Povlsens kone, Anne, har i øvrigt stået for indretning­en på mange af de skotske hoteller.
PRIVATFOTO Killiehunt­ly drives også som hotel og kan enten lejes i sin fulde størrelse eller som et enkelt vaerelse. Anders Holch Povlsens kone, Anne, har i øvrigt stået for indretning­en på mange af de skotske hoteller.
 ?? PRIVATFOTO ?? Kun med firehjulst­raekker er det muligt at komme frem til ejendommen Gaick og dens 8000 hektar jord.
PRIVATFOTO Kun med firehjulst­raekker er det muligt at komme frem til ejendommen Gaick og dens 8000 hektar jord.
 ?? PRIVATFOTO ?? På Kinloch er det muligt både at gå på jagt eller at fiske efter laks.
PRIVATFOTO På Kinloch er det muligt både at gå på jagt eller at fiske efter laks.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark