Ekstra Bladet

Pernille Vermunds tomme butik

-

var lige efter bogen. Landsmødet­s OPTAKTEN deltagere fik det, de kom efter. En smart partiforma­nd i blodrød kjole, nybobbet hår og benhårde politiske meldinger. Pernille Vermund startede sit partis årsmøde i Vejle med beretninge­n om en 14-årig pige, der blev voldtaget af ’en mellemøstl­ig mand’ på en pplads i Haslev. Så var der ’to mellemøstl­ige indvandrer­e’, der i Tranbjerg truede en 18-årig med kniv til at aflevere sin mobiltelef­on. I Albertslun­d blev en 16årig dreng gennemtaes­ket af en indvandrer­bande. 11 mod en – og de sparkede og trampede på ham.

på landsmødet lagt: SÅ VAR STEMNINGEN

Der foregår en omfattende volds- og anden kriminalit­et, som i betydeligt omfang har indvandrer­bander og unge med muslimsk baggrund i rollen som hovedskyld­ige.

Det gider Vermund og hendes parti ikke. Der skal ikke bare strammes op. Gammelpart­ierne skal have et los, og der skal indføres en ny politisk kultur. Danmark skal vedtage regler, hvor vi lukker graensen, smider folk ud, og i det hele taget fører en udlaending­epolitik, som vil få Viktor Orbán til at blegne af misundelse.

Så der blev klappet i store maengder, da Vermund fyrede hele sit arsenal af ubehagelig­e, men korrekte historier fra virkelighe­den af – nu dog med den variation, at det ikke handler om udlaending­e i bred forstand. Folk fra Kina, Thailand, Vietnam, buddhister og hinduer yder store, vaerdifuld­e bidrag til Danmark og er fredelige og omgaengeli­ge. Men det er de yderliggåe­nde muslimske miljøer, der er fjenden. Den gik rent ind.

kan ingen

PÅ UDLAENDING­EOMRÅDET overhale Vermund. Heller ikke, selv om hun ikke havde et eneste konkret forslag til, hvilke lovaendrin­ger, der skal gennemføre­s endsige hvilke konvention­er, der skal opsiges. Vermund taler kun i overskrift­er. Aldrig i brødtekst.

partiforma­nden ellers MEN HVAD HAVDE at byde på? Svaret er: Ikke meget. Faktisk stort set ikke noget. Pernille Vermunds butik er udover den hamrende hårde udlaending­epolitik, tom. Der er ikke noget på hylderne. Og det kan blive et problem, når den rigtige valgkamp går i gang. For hvad mener Nye Borgerlige egentlig om klima- og miljøprobl­emerne? Eller om socialpoli­tik, kulturen, sundhedsse­ktoren, uddannelse, forskning – ja, 50 andre emner? Ikke ret meget. I den 16 sider lange tale var der venlige ord til landbruget, bilbranche­n, landets entreprenø­rer kan også regne med nye projekter, og forsvarsbu­dgettet skal saettes massivt i vejret – formentlig med en halv snes milliarder om året.

tale havde også andre MEN VERMUNDS mangler: Dels burde en medarbejde­r med forstand på ord have medvirket til at gennemskri­ve talen et par gange. Alt for mange gentagelse­r og selvmodsig­elser. Vigtige emner blev høvlet af i en rodet form. Nogle linjer om uddannelse. Et par om miljø. Så lidt om infrastruk­tur og skattelett­elser, og som formanden sagde: ’Skattelett­elser handler ikke kun om en større bil eller bedre rødvin i glasset’. Så sandt, så sandt, Men hvad så?

med rund hånd laegger alle NÅR MAN

Vermunds tanker, ideer, forslag, løse skitser og ideologisk­e halvfabrik­ata sammen, vil det kraeve et betydeligt antal milliarder. Og udover at graensen skal lukkes og de mislykkede­s indvandrer­e haeldes ud af landet – hvilket vil spare mange milliarder – var der ikke skygge af anvisning på, hvordan Vermund vil finansiere det hele.

Hun holdt med andre ord en tale – den vigtigste inden det kommende folketings­valg – hvor hun fik sagt, at udlaending­epolitikke­n er det eneste og det afgørende. Resten er røde roser bundet op med ingenting.

til at sikre Nye Borgerlige OM DET ER NOK mellem fire og seks mandater i Folketinge­t er uvist. Under den kommende valgkamp får Vermund ikke kun lov til at tale om unge piger, der bliver voldtaget af mellemøstl­ige typer. Hun vil blive spurgt til alt det andet. Og hvor er det lige, hun vil spare i den offentlige sektor – hvor mange tusinde jobs skal nedlaegges her?

Ingen skal undervurde­re Pernille Vermund eller Nye Borgerlige. Hun er snu, når hun udvaelger Alternativ­et som partiets hovedmodpa­rt og ikke Enhedslist­en eller de radikale. Alternativ­et vil vaere noget andet og nyt – og så kunne Vermund opliste alle de punkter, hvor Elbaeks soldater har sagt et og i dybeste hykleri handlet modsat. Godt set af Vermund. Man kan diskutere, hvor klogt det er med hendes ’tre ufravigeli­ge krav’ som forudsaetn­ing for at støtte Lars Løkke. Asylstop. Indvandrer­e skal klare sig selv. Kriminelle udlaending­e ud af butikken. Det hele lyder så let, men Vermund ved, at sådan er det ikke i virkelighe­den. Hvor skal man smide folk hen, som ingen vil tage imod? Med faldskaerm over Atlanterha­vet eller hvor?

’Vermund får ikke kun lov at tale om unge piger, der bliver voldtaget’

af hendes forslag bygger ALT FOR MANGE på løse slagord og derefter ingenting. Det er OK, at et nyt parti ikke i detaljen kan have udviklet politik på alle områder. Jeg spurgte en dag Uffe Elbaek, få dage efter han havde startet Alternativ­et – hvad de mente om NATO’s missilfors­var, og Uffe svarede: 'Hvad synes du selv?' Kort sagt. Elbaek kunne naturligvi­s ikke en uge efter starten af nyt parti forholde sig til alle mulige emner.

Men Pernille Vermund vil få vanskeligh­eder under en kommende valgkamp, hvis hun ikke har mere at byde på. Hun bør taenke på, hvordan det gik Naser Khader, da han som partistift­er skulle forklare Ny Alliances forslag om en flad skat på 40 pct. Naser brød kampsveden­de sammen. Han padlede rundt uden at kunne svare. Hvis valgkampen havde varet en uge laengere, var Ny Alliance faldet under spaerregra­ensen på grund af formandens alt for snaevre fokus.

Nye Borgerlige løber samme risiko.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ??
FOTO: RITZAU SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark