Ekstra Bladet

Drabet på Khashoggi må bekymre os alle

Stabilitet­en i Mellemøste­n er truet, lyder det fra Jim Mattis

-

Drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi ’undergrave­r regional stabilitet’ i Mellemøste­n, advarer USA's forsvarsmi­nister, Jim Mattis.

Under et besøg i Bahrain, hvor han deltager i en internatio­nal konference, fortalte Mattis, at den amerikansk­e regering vil tage yderligere skridt i sagen.

Men Saudi-Arabiens udenrigsmi­nister siger på den samme konference, at den internatio­nale vrede over drabet er ’hysterisk’.

Kashoggi, der blandt andet skrev for avisen Washington Post, blev myrdet, da han 2. oktober trådte ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her ventede en større gruppe saudiske agenter, som var landet i Tyrkiet samme nat, for at slå ham ihjel.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, mistaenkes af mange for at have beordret drabet.

Efterforsk­ning tager tid

Mattis naevner ikke SaudiArabi­en ved navn, men konstatere­r, at drabet på den saudiske journalist ’må bekymre os alle’.

Han minder om, at USA’s udenrigsmi­nister, Mike Pompeo, allerede har ophaevet godkendte visa til personer, der er mistaenkt for at have taget del i drabet.

Men han siger intet om, at USA vil annullere et stort våbensalg til Saudi-Arabien, som der ellers har lydt krav om i USA’s kongres.

Den saudiske udenrigsmi­nister, Adel al-Jubeir, lover, at sagen fuldt ud vil blive efterforsk­et. Men tilføjer, at ’efterforsk­ning tager tid’.

– Uheldigvis har der vaeret dette hysteri i medierne om Saudi-Arabiens skyld, inden en undersøgel­se er afsluttet, mener han.

Ifølge Tyrkiet var det i alt 15 agenter, der blev fløjet fra Saudi-Arabien til Istanbul 2. oktober. Efter at have slået Khashoggi ihjel, parterede de liget. Hans ligdele er ikke blevet fundet endnu.

Det fik i fredags Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, til at efterlyse svar fra Saudi-Arabien på, hvad der er blevet af liget, og hvem der gav ordren til, at Khashoggi skulle myrdes.

Ritzau/AP

 ?? FOTO: AP ?? Jamal Khashoggi var kendt for at skrive kritisk om det saudiske styre og andre autoritaer­e regimer i den arabiske verden.
FOTO: AP Jamal Khashoggi var kendt for at skrive kritisk om det saudiske styre og andre autoritaer­e regimer i den arabiske verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark