Ekstra Bladet

DERES LIVS VIGTIGSTE KAMP

- KLAUS EGELUND

Kraeft er død. Men kraeft kan også vaere liv.

Det oplevede de 22 aktører i Superliga-kampen Sønderjysk­e-OB samt omkring 100.000 tv-seere og tilskuere fredag aften.

Kampen blev styret dommer Mikkel Redder.

Med sine bare 24 år er han den yngste fodbolddom­mer på topniveau i Danmark – nogensinde.

Og kampen mod kraeft er uomtvistel­igt årsagen til, at han er kommet dertil.

For det var en hjernetumo­r, der i teenage-årene tvang Mikkel Redder til at opgive drømmen om at blive målmand på topniveau.

Og da han for et par år siden gennemgik en kaempe udvikling som dommer, skete af det samtidig med, at kaeresten Carina Hedberg kaempede mod aggressiv leverkraef­t.

– Jeg snakkede med mine dommerkoll­eger om, at det bare gik så godt. Jeg havde scoret en hot, hot steg. Jeg skulle have debut i 1. division som den yngste nogensinde … Og så en uge før debuten fik vi nyheden om, at Carina havde kraeft, fortaeller Mikkel Redder og skaever kaerligt mod sin kaereste.

– Jeg kunne bare have taenkt på mig selv. Jeg stod foran det vigtigste år i min dommerkarr­iere, og havde jeg ikke vaeret gennem så hårdt et forløb selv, så havde jeg muligvis valgt anderledes, konstatere­r han og taenker på sin egen kamp mod den livstruend­e hjernetumo­r som teenager.

– Jeg vidste hvad hun skulle til at igennem, og jeg ville ikke vaere et dårligt menneske. Jeg ville vaere der for hende og give det en chance, og så måtte vi se, hvordan det var på den anden side, siger han.

Ren overlevels­e

Oktober-solen står ned fra en skyfri himmel over Nørresundb­y, da Ekstra Bladet møder de to overlevere i deres hjem taet på Limfjorden, hvor motorsuset fra den nordjyske motorvej aldrig ophører.

Smilene er brede. Øjnene stråler, som de nu skal hos et forelsket par midt i tyverne, men samtidig anes en undertone af alvor i blikket.

– Vi var på en lyserød sky, og det naeste øjeblik skulle jeg stå og holde en kolbe med hendes urin, smiler Mikkel Redder.

– Jeg gik bare i ren overlevels­e. Det her skulle vi bare igennem sammen. Hun havde vist mig så meget godt på tre måneder, at jeg bare blev nødt til at kaempe ved hendes side, forklarer Mikkel Redder.

Han var selv en yderst talentfuld målmand i Nørresundb­y, og vejen til en profession­el karriere glimtede i horisonten, da han som 14årig blev inviteret til prøvetraen­ing i selveste Liverpool.

Fed og faerdig

På fotos fra turen kan Mikkel Redder i dag sagtens se antydninge­n af den sygdom, der sendte livet ud på en ny kurs. En hjernetumo­r på hypofysen smadrede hans krop, og vaegten tordnede i vejret.

– Jeg var oppe at tisse seks gange hver nat. Min krop var fuldstaend­ig i ubalance. Jeg kunne ikke finde ro og kunne ikke sove, fortaeller han.

– Syv måneder efter, at jeg havde vaeret til prøvetraen­ing i Liverpool, lignede jeg bare en flødebolle. Folk gik og snakkede om, at jeg bare var blevet fed og havde ødslet mit talent vaek, forklarer Mikkel Redder, der blev enormt lettet da laegerne fandt ud af han var syg.

– Jeg fik vished for, at det ikke var mig, det var galt med. Det var en befrielse.

– Laegerne sagde, at havde de ikke fået fjernet svulsten, så var jeg stille og roligt kradset af, siger han.

– Det har vaeret slemt for mine foraeldre at se mig gå fra at vaere enormt social til bare at sidde nede i kaelderen og gemme mig, fortaeller den unge dommer.

var jeg stille og roligt kradset af

Optur i rekordfart

Sygdommen lukkede døren til drømmen om at blive topspiller, men den åbnede i stedet døren til dommergern­ingen, hvor den raskmeldte Mikkel Redders talent også var synligt.

– Da jeg så kom ud på den

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? På vej op Kaerestepa­rret Mikkel Redder og Carina Hedberg havde naermest alle odds imod sig fra begyndelse­n, men den lange kamp mod sygdom har gjort dem staerkere. – Jeg er blevet et mere helt menneske efter det, jeg har vaeret igennem, fastslår Mikkel Redder.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE På vej op Kaerestepa­rret Mikkel Redder og Carina Hedberg havde naermest alle odds imod sig fra begyndelse­n, men den lange kamp mod sygdom har gjort dem staerkere. – Jeg er blevet et mere helt menneske efter det, jeg har vaeret igennem, fastslår Mikkel Redder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark