Ekstra Bladet

Stor ulighed

-

hemmelighe­d, at ligevaerdi­gheden DET ER INGEN blandt teams i Formel 1 naermest kan sammenlign­es med, at undertegne­de skulle løbe 100 meter løb mod selveste Usain Bolt. Bolt løber for Mercedes-holdet, og jeg er trukket i den orange McLarentrø­je, og vi er begge klar ved startstreg­en.

Udfaldet er jo givet på forhånd: Jeg har ikke en chance, og hvis vi tilmed skulle løbe mod hinanden lige så mange gange om året, som der er Formel 1-løb, kan det sgu godt vaere, at tilskuerta­llene ville vaere drastisk faldende.

Formel 1-forretning­en har for nylig skiftet ejermaend, og det er nu Liberty Media, der står bag. De ønsker at lave drastisk om på konceptet omkring bilernes reglement og løbsafvikl­ingen, således at vi som tilskuere får mere spaending og jaevnbyrdi­ghed at se på banerne.

Jeg vil her komme med fem punkter, som jeg mener, at man burde kigge på i forsøget på at skabe mere spaending til tilskuere og fans på laegterne.

Vi har for nylig laest meget Braendstof: om, hvordan Kevin Magnussen i USA mod slutningen af racet blev nødsaget til at køre som en bedstemor for at spare benzin. Han brugte så åbenbart 100 gram mere end det tilladte og blev udelukket. Det er p.t. tilladt at have 105 kilo braendstof i tanken, og det er ikke tilladt at tilføre mere end 100kg/timen på noget tidspunkt i løbet.

Det rygtes, at Mercedes har braendstof, der er lettere end de normale 0,8 kg/l, og dermed kan de jo have mere benzin med ombord ved løbets start end konkurrent­er med tungere braendstof. Forvirret??

Man Løsning: burde indføre et standardbr­aendstof, som FIA leverer på banen. På den måde ville alle have det samme i tanken. Maks 140 liter, og så kan kørerne brug det i det tempo de lyster. Løber man tør 300 meter før målflaget, er det jo blot ens egen skyld. På denne måde sparer man teams for de vanvittige udgifter, der følger med kapløbet om at fremstille superbraen­dstof, og det vil i min verden også give mere jaevnbyrdi­ghed.

Dette er et område, hvor teams Aerodynami­k: bruger oceaner af dollars på at udvikle en bil, der har så meget downforce som muligt. Vi har alle set, hvordan der bliver monteret flaps og dimser på frontvinge­n, så airflowet henover bilen bliver ledt de rigtige steder hen.

Drag (vindmodsta­nd) er den vaerste fjende, og alle forsøger at mindske dette så meget som muligt. Teams forsker også i at deres biler gerne må lave det, der kaldes ’dirty air’ bag sig, og det er et udtryk for, at vinden bag bilen hvirvles op, så den er ubrugelig for bilen, der ligger bagved. Derfor ser og hører vi om, at det er svaert at ligge bagved en konkurrent i gennem svingkombi­nationer.

FIA burde fremstille en standard Løsning: front og bagvinge, som alle teams skal køre med. Disse elementer kan fremstille­s så de giver en nogenlunde downforce, men på samme til laver meget vindmodsta­nd og ikke saerlig meget ’dirty air’. Så vil det blive lettere at ligge bagved en forankøren­de, og teams vil igen spare penge på udvikling, og der vil fortsat vaere områder af aerodynami­kken på selve bilen, som designerne kan få lov at slå sig løs på.

I andre former for motorsport Succesball­ast: har man indført succesball­ast. som betyder, at man på baggrund at resultatet fra forrige løb skal have ekstra vaegt i bilen ved naeste grandprix. Jeg er lidt splittet på spørgsmåle­t om dette, idet jeg principiel­t mener, at det er forkert at straffe en kører eller et team, der gør det godt og gøre deres bil tungere end hos en kører, som måske faktisk blot er dårligere. Men når regnskabet gøres op, så må det i sidste ende vaere den kører, der har vaeret bedst til at køre med succesball­ast, der vinder VM.

Man burde indføre et standardbr­aendstof, som FIA leverer på banen. På den måde ville alle have det samme i tanken

Omvendt startraekk­efølge Reverse grid: kunne også vaere en idé. Man kunne tage Q3-resultatet og vende feltet på hovedet, således at hurtigste bil starter ti’er, naesthurti­gste starter ni’er og så videre.

For at undgå, at kørere spekulered­e i at blive bagerst i Q3 for at få lov at starte forrest, kunne man indføre point for kvalifikat­ionen. Så skulle der nok komme gang i festen med Vettel og Hamilton startende nede på 9. og 10. pladsen.

Jeg synes, at der er gået Faerre daektyper: totalt kasino i de mange daektyper, der er at vaelge imellem. Det gør igen, at de store teams med mange ressourcer til udvikling mange gange forstår deres daek bedre end f.eks. Haas, som vi tit hører sige: ’Vi ramte ikke vinduet med daekkets temperatur’ eller lignende.

Det kraever meget af et team at forstå alle de mange typer hårdheder og deres tendenser på alle banerne på kalenderen. Faerre daektyper, mere jaevnbyrdi­ghed.

 ?? FOTO: RODRIGO ARANGUA/AFP ?? Kevin Magnussen på vej rundt på banen i Mexico City under traeningen op til dagens grandprix. Den danske stjerne kaemper ofte med om at blive ’best of the rest’, fordi der er utrolig stor forskel på de ti Formel 1-teams muligheder.
FOTO: RODRIGO ARANGUA/AFP Kevin Magnussen på vej rundt på banen i Mexico City under traeningen op til dagens grandprix. Den danske stjerne kaemper ofte med om at blive ’best of the rest’, fordi der er utrolig stor forskel på de ti Formel 1-teams muligheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark