Ekstra Bladet

KLIMABEKYM­REDE EJERE

Nogle bilmaerker kan tiltraekke flere klimabevid­ste købere end andre, viser en stikprøveu­ndersøgels­e fra Voxmeter

- MATHIAS GRAM

Laeder, luksus og muskelstae­rke motorer er ikke et saersyn i tyske premiummae­rker som Audi og BMW.

Udstyret er med til at gøre bilerne eftertragt­ede, selv om det i lyset af klimaforan­dringer og ressourcer­nes knaphed kan vaere svaert at argumenter­e for, at det er absolut nødvendigt. Men er man den heldige ejer af en bil fra et af de tyske maerker, så er der også stor chance for, at klimaet ikke giver anledning til de helt store hovedbrud.

Ifølge en ny stikprøveu­ndersøgels­e, som analyseins­tituttet Voxmeter har lavet blandt 22.877 danskere i samarbejde med Motor-magasinet, er det bilejerne med en Audi eller BMW i indkørslen, der er mindst klimabekym­rede.

Kun lidt over halvdelen af de Audi-ejere, der har deltaget i undersøgel­sen, har svaret 'i høj grad' til spørgsmåle­t om, hvor meget de bekymrer sig om klimaet. Hos deltagerne med nøglerne til en BMW er det 61,4 procent, der i høj grad taenker på det.

Det kan måske umiddelbar­t lyde som en stor del, men i begge tilfaelde halter bilejerne et godt stykke efter gennemsnit­tet: Lidt mere end to ud af tre deltagere bekymrer sig i gennemsnit meget om klimaet.

Audi- og BMW-ejerne er dog ikke ene om at ligge på den mindre grønne side af gennemsnit­tet. Også ejerne af premiumbil­er fra Volvo og MercedesBe­nz ligger her sammen med de deltagere, der har nøglerne til en bil fra de populaere danskermae­rker Volkswagen, Ford og Toyota.

Dacia-ejerne topper

Mitsubishi-folket går naestmest op i klimaet, fastslår stikprøveu­ndersøgels­en: Knap 75 procent har her sat kryds ved 'i høj grad', da de blev spurgt, hvor meget de bekymrer sig.

De når dog ikke op i naerheden af Dacia-ejerne, hvor mere end 8 ud af 10 bilejere betegner sig selv som meget klimabevid­ste. Der er med andre ord godt 26 procentpoi­nt mellem Daciadukse­ne og dem, der foretraekk­er en bil med fire ringe på fronten.

Til gengaeld kan sidstnaevn­te glaede sig over, at deres Audi A4 med 190 hestekraef­ter kan køre 18,9 kilometer på en liter benzin, mens en Dacia Duster med 115 hk kan klare 15,4 kilometer – begge dog efter foreløbige WLTP-tal.

Lidt mere end to ud af tre deltagere bekymrer sig i gennemsnit meget om klimaet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark