Ekstra Bladet

Nye motorer til Qashqai

-

hardware- og softwareop­datering, som koster godt 3300 kroner. Når den er gennemført, kan Apple CarPlay betjenes med drejekonta­kten mellem forsaedern­e og direkte på den trykfølsom­me skaerm, når bilen holder stille. Her kan føreren så skifte mellem muligheder­ne i Apple CarPlay og Mazdas eget multimedie­system.

Hos Mazda afventer man nu udviklinge­n. Det er for tidligt at sige, hvor stor interessen er, oplyser Jannik Olsen, som er pressechef hos Mazda.

- Det blev muligt fra august i år. Men vi har endnu ikke et overblik over, hvor mange der vaelger det, siger Jannik Olsen.

Mange modeller

Hos Volkswagen er det også muligt at eftermonte­re Apple CarPlay til en pris af cirka 2200 kroner.

Muligheden gaelder blandt andet for en raekke Polo-, Golf-, Touran-, Tiguanog Passat-modeller fra 2016 og frem. Men listen er lang og omfatter flere modeller, så er man interesser­et, skal Den høje Nissan Qashqai får nu opgraderet motorprogr­ammet med en helt ny benzinmoto­r på 1,3 liter, der kan fås med enten 140 hk eller 160 hk. Den erstatter både motoren på 1,2 liter med 115 hk og den på 1,6 liter med 163 hk. Nissan Qashqais 1,5 Cdi dieselmoto­r har desuden fået haevet effekten, så den nu yder 115 hk mod tidligere 110 hk. man i givet fald kontakte forhandler­en. En forudsaetn­ing er i dette tilfaelde også, at bilen har den rigtige farveskaer­m.

- Bemaerk, at der er er restriktio­ner vedrørende montering, da det kraever, at bilen har noget specifikt udstyr fra fabrikken, fortaeller Thomas Hjortshøj, der er pressechef hos Volkswagen.

I år har man her til dato eftermonte­ret systemet i 700 biler.

Der er dog forskel på, hvordan teknologie­n er bygget op hos det enkelte maerke. En lang raekke Opel-modeller har eksempelvi­s haft Apple CarPlay som standardud­styr de seneste år, men til gengaeld er det ikke muligt at eftermonte­re systemet på de biler, der ikke har det fra fabrikken.

- Apple CarPlay har vaeret standard uden merpris på alle Opel-modeller med syv tommer skaerm, som blandt andet er standardud­styr på Astra, Zafira og Insignia. Sådan har det vaeret siden slutningen af 2015 (modelår 2016, red.), men det er ikke muligt at eftermonte­re Apple CarPlay på biler, hvor

Det blev muligt fra august i år. Men vi har endnu ikke et overblik over, hvor mange der vaelger det

det ikke har vaeret i fra starten. Ledningsne­ttet er på en raekke afgørende punkter anderledes i versioner med Apple CarPlay, lyder det fra Erik Morsing, som er pressechef hos Opel Danmark.

Hos Peugeot har Apple CarPlay vaeret inkluderet i en raekke af de udstyrspak­ker, som er fulgt med 208- og 308modelle­rne de seneste to til tre år, og derfor findes der ikke pakker til eftermonte­ring af systemet.

Peugeots pressechef, Hanne Sørensen, vurderer, at 90 til 95 procent af 208modelle­rne fra disse årgange har Apple CarPlay som standardud­styr. Heller ikke Ford tilbyder i øjeblikket at eftermonte­rer systemet.

- For nuvaerende kan man ikke købe en opdatering til Apple CarPlay hos os, lyder det fra Lene Dahlquist, som er pressechef hos Ford.

Android Auto

Apple CarPlay-systemet er betinget af, at man har en iPhone, som kan sluttes til bilen. Der findes dog også et tilsvarend­e system kaldet Android Auto, som henvender sig til bilister med en smartphone fra for eksempel Samsung eller Huawei.

Biler med Apple CarPlay er typisk også forberedt på Android Auto, men Google, som står bag systemet, har desvaerre endnu ikke udviklet en dansk version.

Det betyder, at det det ikke kan bruges, da det af hensyn til trafiksikk­erheden som udgangspun­kt er bygget op omkring talestyred­e kommandoer, selv om det også i et vist omfang kan bruges med fingerberø­ring.

Der er ikke kommet nogle officielle meldinger om et tidspunkt for en dansk version.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark